De goedkoopste prijzen
Bespaar tot € 450
14 dagen bedenktijd
Gratis overstappen

Goedkoop gas en stroom vergelijken 2018

Verschil in gastarieven per regio

Gepubliceerd op donderdag 24 september 2015 10:56

Gas tarief verschilt per regioDe gas tarieven verschillen per regio, door hier rekening mee te houden kom je niet voor onverwachte kosten te staan.

Gas regio's tijdens het vergelijken

Het transport tarief van gas verschilt per regio omdat dit gebaseerd is op de afstand dat het gas moet reizen daarnaast verschilt de toeslag per gemeente. In Nederland zijn er 8 verschillende netwerkbeheerders en 10 verschillende gas regio's, regio 1 en regio 3 zijn de regio's waar de meeste mensen wonen. De Randstad valt namelijk binnen gas regio 1 en gas regio 3.

Kosten per regio verschillen

Gas en stroom leveranciers rekenen ook andere tarieven per regio. De extra kosten tussen regio 1 en regio 3 kunnen per gas en stroom leverancier verschillen. Hieronder is een vergelijking van de toeslag die Qurrent en Nuon heffen per regio.

Qurrent Nuon
Basis tarief € 0,1947 € 0,3344
Toeslag regio 1 +€ 0,0110 +€ 0,0033
Toeslag regio 2 +€ 0,0220 +€ 0,0157
Toeslag regio 3 +€ 0,0133 +€ 0,0063
Toeslag regio 4 +€ 0,0069 +€ 0,0
Toeslag regio 5 +€ 0,0154 +€ 0,0092
Toeslag regio 6 +€ 0,0168 +€ 0,0106
Toeslag regio 7 +€ 0,0166 +€ 0,0108
Toeslag regio 8 +€ 0,0078 +€ 0,0008
Toeslag regio 9 +€ 0,0149 +€ 0,0073
Toeslag regio 10 +€ 0,0146 +€ 0,0065

Zoals je hierboven ziet is er een verschil in de gas toeslag per gas leverancier. Nuon heft geen toeslag in regio 4 terwijl Qurrent dit wel doet. Voor de vergelijking is een 1 jarig vastcontract genomen. Niet elke gas en stroom leverancier maakt het inzichtelijk wat de heffing per regio is.

Transport van gas

Net zoals stroom moet gas beschikbaar zijn binnen je eigen huis, dit gebeurt met leidingen. Het vervoeren van gas is moeilijker te realiseren dan het vervoeren van stroom. Stroom moet enkel op een bepaalde spanning gehouden worden, dit kunnen de netwerkbeheerders van stroom zelf doen. Het vervoeren van gas is moeilijker omdat gas, in tegenstelling tot stroom, een bepaalde verbrandingswaarde heeft. De verbrandingswaarde is de warmte (energie) die vrijkomt bij de verbranding. Bij gas zijn er verschillende soorten gas, je hebt aardgas, schaliegas maar ook biogas. Al deze vormen van gas hebben een verschillende verbrandingswaarde en moeten daarom voordat ze worden vervoerd verdunt of verdikt worden zodat ze ongeveer dezelfde verbrandingswaarde hebben.

Gas regio's in Nederland

Gas regio's in NederlandAls je gas en stroom vergelijkt kan het zijn dat de gas tarieven per website verschilt. Nederland is in verschillende gas regio's opgebouwd en de transportkosten verschillen per regio. Tijdens het vergelijken kan het lijken dat gas ergens anders goedkoper is, dit is echter niet het geval aangezien je niet van regio kan veranderen. Enkel als je verhuist kan het zijn dat je regio van gas verandert. Als je in Groningen woont heb je het goedkoopste gastarief, dit komt omdat het meeste gas uit Groningen wordt vervoert waardoor de kosten van het transport zeer laag zijn. Hoe dichter je regio bij Groningen is hoe goedkoper het gas is.

Calorische waarde op je eindafrekening

Je ziet de term "calorische waarde" enkele keren terug komen op je eindafrekening. Hiermee wordt de verbrandingswaarde van het gas dat je gekregen hebt bedoeld. Soms is de verbrandingswaarde van gas lager dan dat het moet zijn. Als dit het geval is, moet je meer gas verbruiken om dezelfde warmte te krijgen. Je leverancier berekent dan hoeveel extra gas je nodig had om toch de benodigde warmte te krijgen. Als je meer gas nodig hebt geeft je leverancier korting op dat verbruikte gas. Je betaalt immers geld per m3 aan gas, echter moet dit gas wel aan een minimum verbrandingswaarde voldoen. Als het lager is krijg je dus korting op het verbruikte gas.

Grootste gas regio

De grootste gas regio is regio 1. De randstad valt ook binnen regio 1 en regio 3. Beide van deze regio's worden vaak gebruikt in een gas en stroom vergelijking. Er kunnen meerdere netwerkbeheerders actief zijn binnen één gas regio. De drie grootste netwerkbeheerders zijn Liander, Stedin en Enexis. Deze netwerkbeheerders leveren in ongeveer 80% van Nederland. In totaal zijn er 8 netwerkbeheerders, de overige netwerkbeheerders zijn: RENDO, Cogas, Westland, Delta en Edinet. Het kan zijn dat er lokaal nog een aantal zeer kleine netwerkbeheerders zijn.

Gas en stroom vergelijken

Het is belangrijk dat je tijdens het gas en stroom vergelijken rekening houdt met de gas regio waarin je woont. Momenteel biedt Qurrent het goedkoopste gastarief van alle gas en stroom leveranciers. Het tarief van Qurrent in regio 1 is € 0,5401 per m3, in regio 10 is dit € 0,5445 dit is een verschil van 0,0044 per m3. Hoe meer je verbruikt des te groter het verschil in de eindafrekening zal worden. Over het algemeen wordt gas regio 3 het meeste gebruikt tijdens het vergelijken van gas en stroom, een groot deel van de Randstad valt binnen regio 3.

Goedkoop gas en stroom vergelijkt de volgende leveranciers