De goedkoopste prijzen
Bespaar tot € 450
14 dagen bedenktijd
Gratis overstappen

Goedkoop gas en stroom vergelijken 2018

Goedkoop gas en stroom met zonnepanelen

Gepubliceerd op vrijdag 16 oktober 2015 13:45

Goedkoop gas en stroom met zonnepanelen Steeds meer huishoudens kiezen voor zonnepanelen. Ruim 7 procent van de huishoudens in Nederland hebben momenteel zonnepanelen.

Zonnepanelen voor goedkoop gas en stroom

Het plaatsen van zonnepanelen kan maandelijkse gas en stroom kosten verminderen. Zonnepanelen zijn een investering in een goedkopere gas en stroom rekening. De levenstijd van zonnepanelen is rond de 25 jaar. De eerste tien jaar wekken ze het meeste stroom op. Na 25 jaar wekken de zonnepanelen 80% op van wat ze in het begin opwekte. Zonnepanelen zijn dus een investering waar je rond de 25 jaar geld mee kunt besparen.

Gemiddeld heb je tussen zes en acht jaar de investering op de zonnepanelen terug verdiend. De zonnepanelen zijn de afgelopen jaren in prijs gedaald, waardoor meer huishoudens zonnepanelen aanschaffen. Ook is het mogelijk om zonnepanelen te huren, waardoor je geen grote investering hoeft te doen om zonnepanelen op je dak te krijgen. Een nadeel van het huren is het lagere rendement in vergelijking met het kopen van zonnepanelen.

Hoeveelheid zonnepanelen om te besparen

Je gas- en stroomverbruik, de oppervlakte en de ligging van je dak zijn belangrijk om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Het gas- en stroomverbruik is vooral belangrijk wanneer je het volledige stroomverbruik wilt dekken. Je kunt er ook voor kiezen om gedeeltelijk de stroom op te wekken. Het gas- en stroomverbruik ligt aan de grootte van je huishouden. Om te weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt kun je het gemiddelde stroomverbruik delen door 0,85, zo kom je op het aantal Wattpiek (Wp). Wattpiek geeft het maximale vermogen aan van een zonnepaneel. Een zonnepaneel neemt ongeveer 1,5 m2 in beslag, en heeft gemiddeld een vermogen van 250 Wp.

Als je bijvoorbeeld een stroomverbruikvan 4.300 kWh hebt, zul je (4.300/0,85) 5.100 Wp nodig hebben. Dat zijn dan 22 zonnepanelen. Voor 22 zonnepanelen heb je een oppervlakte van 35 m2 nodig. De gemiddelde prijs voor dit aantal zonnepanelen zal ongeveer € 6.000 zijn. Dit is een grote investering, maar je bespaart er ook veel mee.

Besparing met zonnepanelen voor goedkoop gas en stroom

Goedkoop gas en stroom met zonnepanelenDe besparing ligt natuurlijk aan de kwaliteit van je zonnepanelen, de plaats van de zonnepanelen op het dak en de weersomstandigheden. In het voorbeeld wekken de zonnepanelen ongeveer 4.300 kWh op, wanneer dit vermenigvuldigt wordt met de gemiddelde kWh prijs van € 0,22 bespaar je jaarlijks bijna € 1000. In zes jaar heb je dus je investering van de zonnepanelen eruit. De prijs van zonnepanelen is gedaald omdat er meer ontwikkelingen in de techniek zijn geweest. Hierdoor kunnen zonnepanelen goedkoper worden gemaakt.

Terugleververgoeding van stroom per stroomleverancier

Met zonnepanelen heb je het voordeel dat je kunt salderen. Bij elke stroomleverancier kun je salderen. Op je stroomrekening staat het verbruikte en opgewekte aantal kWh. Hierdoor wordt gekeken hoeveel je verbruikt hebt en hoeveel je hebt opgewekt, dit wordt tegen elkaar weggestreept. Stel je verbruikt in een jaar 3500 kWh en je wekt 3000 kWh op, dan betaal je voor 500 kWh. Zo bespaar je dus op je gas- en stroomkosten.

Als je met de zonnepanelen meer opwekt dan gebruikt, krijg je bij alle stroomleveranciers een terugleververgoeding. Deze vergoeding is per stroomleverancier verschillend.

Provider Teruggave per kWh KwH normaal tarief Vastrecht per product per maand
Oxxio  € 0,048 € 0,2147 € 8,-
 Essent € 0,08 € 0,2235 € 3,49
Qurrent  € 0,10 € 0,2157 € 6,05
Electrabel  € 0,056 € 0,2233 € 3,13
Energiedirect  € 0,07 € 0,2217 € 3,75
NLE  € 0,078 € 0,2061 € 4,78
Nuon  € 0,07 € 0,2334 € 3,25
Eon  € 0,07 € 0,2365 € 2,99

Er zit een groot verschil in de hoogte van de vergoedingen. Qurrent biedt de hoogste terugleververgoeding aan met 0,10 per kWh. Als je 1000 kWh extra opwekt, krijg je van Qurrent € 100. Als je zonnepanelen hebt, en je kiest voor Qurrent als stroomleverancier, krijg je toegang tot een app waar je kunt kijken hoeveel stroom de zonnepanelen opwekken.

Jaarlijks kun je veel geld besparen met zonnepanelen. Na een grote investering heb je ongeveer een terugverdien periode van zes tot acht jaar. Als je veel extra stroom opwekt is het verstandig om te kiezen voor goedkoop gas en stroom van Qurrent, omdat zij de hoogste terugleververgoeding geven.

Goedkoop gas en stroom vergelijkt de volgende leveranciers