De goedkoopste prijzen
Bespaar tot € 450
14 dagen bedenktijd
Gratis overstappen

Goedkoop gas en stroom vergelijken 2019

Hoe groen is groene stroom?

Gepubliceerd op vrijdag 06 november 2015 13:53
Groene stroom Groene stroom is populair. Maar liefst 63 procent van de Nederlandse huishoudens had vorig jaar groene stroom. Die groene stroom is echter niet altijd zo groen als het lijkt en veel stroom komt ook niet uit Nederland.

Bij groene stroom kunnen consumenten kiezen uit stroom die volledig in Nederland is opgewekt of die (gedeeltelijk) uit het buitenland komt. Nederlandse gas en stroom leveranciers wekken zelf groene stroom op in Nederland en daarnaast wordt veel groene stroom uit het buitenland geïmporteerd. Wie duurzame energie belangrijk vindt kan het beste kijken waar de stroom vandaan komt en of het 'echt' groene stroom is. En dat is afhankelijk van de plaats waar de groene stroom is geproduceerd. Hierbij geldt dat groene stroom uit Nederland duurzamer is dan geïmporteerde groene stroom. De onderstaande informatie is gebaseerd op de groene stroom checker van klimaatstichting HIER, die op zijn beurt tot stand is gekomen op basis van stroometiketten.

Groene stroom uit het buitenland

Omdat Nederlandse gas en stroom leveranciers zelf niet genoeg groene stroom kunnen produceren, importeren ze hun groene stroom gedeeltelijk of geheel uit het buitenland. Dat werkt met groene stroomcertificaten (GvO's), die vooral uit Noorwegen worden aangekocht. Een GvO is een Garantie van Oorsprong, die aangeeft waar de stroom vandaan komt. In Noorwegen hebben ze echter zoveel certifcaten dat de overtollige worden verhandeld, zo blijkt uit informatie van Milieucentraal. Met het kopen van de certificaten wordt niet daadwerkelijk groene stroom van Noorwegen naar Nederland getransporteerd en worden er ook geen nieuwe windmolens gebouwd. Het gaat hierbij dus enkel om een kunstmatige vergroening van de aangeboden stroom.

Oxxio Daluren deal/Free/InControl
Nederlandse Energie Maatschappij Beetje groen
EnergieDirect Waterkracht
EnergieDirect Windgarantie
Electrabel Groene stroom

In de bovenstaande tabellen is van alle grote gas en stroom leveranciers te zien welke groene stroom producten ze aanbieden. De bovenstaande producten bestaan voor het merendeel uit stroom uit het buitenland. De tabellen geven ook weer uit welke bronnen deze groene stroom wordt opgewekt. Bij de meeste gas en stroom leveranciers komt de groene stroom van slechts één bron. Zo heeft de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) stroom die voor 100% uit waterkracht wordt opgewekt. EnergieDirect heeft of 100% water, of 100% wind. De drie groene stroom producten van Oxxio leveren allemaal stroom die is opgewekt uit waterkracht centrales. Electrabel levert groene stroom uit diverse bronnen, waarvan 70% uit waterkracht.

Groene stroom uit Nederland

Consumenten die kiezen voor groene stroom uit Nederland dragen daarmee bij aan minder kunstmatige inkoop van groene stroom en verhogen de kans op nieuwe investeringen in duurzame energie. De klimaat stichting HIER noemt een stroomproduct pas 'echt groen' als tenminste tachtig procent in Nederland is opgewekt. In het onderstaande overzicht is daarom enkel gekeken naar groene stroom die minimaal voor tachtig procent in Nederland is geproduceerd.

Nederlandse Energie Maatschappij Groener
Nederlandse Energie Maatschappij Echt groen
Qurrent Energie
Nuon Groen uit Nederland
Nuon Windstroom uit Nederland
Essent Windstroom

Cijfer duurzaamheid energieleveranciers Bron: De Volkskrant
Onderzoek: Consumentenbond/WNF/Greenpeace/Hivos/Natuur en Milieu

Qurrent biedt meest groene stroom

De bovenstaande tabellen laten zien dat groene stroom uit Nederland vrijwel uitsluitend uit windenergie wordt opgewekt. Alleen Nuon combineert groene stroom uit windmolenparken met groene stroom die door waterkracht is opgewekt. De bovenstaande leveranciers leveren groene stroom uit Nederland, die zoals genoemd kan worden beschouwd als het meest duurzaam. Behalve het feit of de stroom in Nederland is opgewekt, bepaalt ook het duurzaamheidscijfer van elke gas en stroom leverancier hoe groen de aangeboden groene stroom is. De Consumentenbond, het WNF, Greenpeace, Hivos en Natuur en Milieu publiceerden vorige maand de ranglijst van duurzame gas en stroom leveranciers. Daaruit blijkt dat Qurrent met het cijfer 10 van alle vergeleken leveranciers het hoogste scoort op duurzaamheid. Aangezien Qurrent bovendien 100% van zijn stroom uit Nederlandse wind haalt, levert deze leverancier de groenste stroom.

Goedkoop gas en stroom vergelijkt de volgende leveranciers