De goedkoopste prijzen
Bespaar tot € 450
14 dagen bedenktijd
Gratis overstappen

Goedkoop gas en stroom vergelijken 2018

De goedkoopste gas en stroom leverancier met een slimme thermostaat

Gepubliceerd op donderdag 19 november 2015 14:17

De goedkoopste gas en stroom leverancier met een slimme thermostaatDe Nederlandse Energiemaatschappij biedt het goedkoopste gas en stroom contract aan met een slimme thermostaat. Met het OpenTherm protocol van de thermostaat kan er 10 tot 20 procent aan gas worden bespaard.

De goedkoopste gas en stroom leverancier met een slimme thermostaat

Bij de Nederlandse Energiemaatschappij krijg je voor € 99,- per maand een slimme thermostaat die gebruik kan maken van het OpenTherm protocol, dit is in combinatie met een driejarig gas en stroom contract en met een gemiddeld verbruik van 3500 kWh aan stroom en 1600 m3 aan gas per jaar. Als je CV ketel gebruik kan maken van het OpenTHerm protocol kan je per jaar tot 20% aan gas besparen. Hierdoor worden de verwachte kosten bij de goedkoopste gas en stroom leverancier € 89,- per maand bij een besparing van 15%.

De Nederlandse Energiemaatschappij is de goedkoopste gas en stroom leverancier met een slimme thermostaat omdat je een welkomstbonus van € 150,- krijgt en je gas en stroom geleverd krijgt tegen lage tarieven. Het nadeel van de slimme thermostaat van de Nederlandse Energiemaatschappij is dat hij geen eigendom wordt van de consument.

OpenTherm protocol zorgt voor goedkopere gas rekening

Net zoals thermostaten worden ook CV ketels slimmer. Vroeger had de CV ketel enkel een aan- en uitstand, tegenwoordig kan een thermostaat de temperatuur van het water zeer precies regelen. Hierdoor kan de CV ketel gemoduleerd worden gebruikt. Deze modulatie heet OpenTherm. Doordat de thermostaat de temperatuur van het water in de CV ketel kan bepalen bespaar je 10% tot 20% aan gas per jaar in vergelijking met een slimme thermostaat zonder OpenTherm. De CV ketel heeft meer standen dan aan en uit waardoor het water op een exacte temperatuur gehouden kan worden.

Wat maakt een thermostaat slim?

Een aantal apparaten in het huishouden worden tegenwoordig slim genoemd. Een apparaat kan slim worden genoemd als het op het gedrag van een ander apparaat reageert zonder dat daar specifiek opdracht tot is gegeven. Als je een thermostaat de opdracht geeft het huis te verwarmen naar 21 graden maakt dat het apparaat niet slim. De thermostaat is wel "slim" als deze registreert dat je telefoon niet in de omgeving is en de verwarming daardoor uitzet.

Aanbieders van slimme thermostaten

Niet alle gas en stroom leveranciers bieden een slimme thermostaat aan. Essent biedt als enige gas en stroom leverancier twee slimme thermostaten aan. In de onderstaande vergelijking is enkel de beste slimme thermostaat van Essent meegenomen.

Thermostaat Kosten
Netatmo
Reguliere prijs:
€ 179,-
Prijs bij 3 jarig contract:
€ 60,-
Nest
Reguliere prijs:
€ 219,-
Prijs bij 3 jarig contract:
€ 49,-
Anna
Reguliere prijs:
€ 219,-
Prijs voor klanten:
€ 47,88 per jaar
Eon Energie Assistent
Reguliere prijs:
€ 174,- per jaar
Prijs bij 3 jarig contract:
€ 0,- per jaar

De bovenstaande gas en stroom leveranciers bieden slimme thermostaten aan. Deze thermostaten reageren op je gedrag. Je gas en stroom kosten zullen lager worden door de slimme thermostaten, doordat de verwarming niet onnodig aanstaat verbruik je minder gas en stroom.

Goedkope gas en stroom met Nest en Anna

Van de vergeleken leveranciers bieden enkel Essent en de Nederlandse Energiemaatschappij een slimme thermostaat aan met het OpenTherm protocol. Dit zijn de Nest en Anna thermostaat. De reguliere prijs van de Nest en Anna zijn gelijk. De functies van de Nest en Anna zijn ongeveer gelijk. De Nest werkt echter wel beter samen met zonnepanelen en stadsverwarming. De onderstaande vergelijking is gebaseerd op een gemiddeld verbruik van 3500 kWh aan stroom en 1600 m3 aan gas in gasregio 3 per jaar.

Totale kosten 3 jaar
(zonder besparing)
Maandelijkse kosten
(zonder besparing)
Maandelijkse kosten
(met 15% besparing)
€ 3594,44 € 99,84 € 89,77 Bestellen
€ 4335,97 € 120,44 € 108,61 Bestellen

Het is voordeliger een gas en stroom contract bij de Nederlandse Energiemaatschappij te nemen bij een gemiddeld gebruik van 3500 kWh aan stroom en 1600 m3 aan gas per jaar. De verwachte gemiddelde maandelijkse kosten bij Essent zijn € 120,44 tegenover € 99,84 per maand bij de Nederlandse Energiemaatschappij. Deze maandelijkse kosten zijn inclusief de kosten van de slimme thermostaat. Het nadeel van Anna is dat je per maand € 3,99 moet blijven betalen zolang je gebruik blijft maken van de slimme thermostaat. Desalniettemin zijn de maandelijkse kosten minder door het lage tarief en het lage vastrecht bij de Nederlandse Energiemaatschappij.

Als ervan uitgegaan wordt dat je 15% minder gas zult verbruiken door de slimme OpenTherm thermostaat zijn de verwachte maandelijkse kosten bij Essent € 108,61 en bij de Nederlandse Energiemaatschappij € 89,77 per maand.

De goedkoopste gas en stroom leverancier

Een slimme thermostaat zorgt er voor dat je minder gas en stroom verbruikt. De goedkoopste gas en stroom leverancier met een slimme thermostaat is de Nederlandse Energiemaatschappij. De slimme thermostaat Anna van de Nederlandse Energiemaatschappij maakt gebruik van het OpenTherm protocol. Als je CV ketel ook gebruik maakt van OpenTherm zullen de verwachte maandelijkse kosten van de goedkoopste gas en stroom leverancier lager zijn. Met een gemiddeld verbruik van 3500 kWh aan stroom en 1600 m3 aan gas per jaar zal je voor Anna € 99,84 per maand betalen.

Goedkoop gas en stroom vergelijkt de volgende leveranciers