De goedkoopste prijzen
Bespaar tot € 450
14 dagen bedenktijd
Gratis overstappen

Goedkoop gas en stroom vergelijken 2019

Besparen op goedkoop gas en stroom door isolatie

Gepubliceerd op vrijdag 11 december 2015 12:30
Goedkoop gas en stroom isolatieHet isoleren van een woning kan een flinke besparing op jaarbasis opleveren. Uit een rondgang langs de leveranciers van goedkoop gas en stroom en de isolatiebedrijven blijkt dat de kosten van isolatie niet overal
gelijk zijn. Ook voor de beste besparing loont het om isolatiebedrijven te vergelijken.


Soorten isolatie

Grofweg zijn er vier soorten isolatie. Er kan worden gekozen voor spouwmuur isolatie, vloer isolatie, isolatie van de kruipruimte en dakisolatie. Voor dit artikel is gekeken naar spouwmuur- en vloer isolatie, aangezien dit vormen van isolatie zijn die bij de meeste consumenten kunnen worden uitgevoerd. Niet iedere huurder of huiseigenaar heeft immers een kruipruimte of dak, maar isolatie van de spouw en vloer is meestal wel mogelijk. Bovendien worden deze vormen van isolatie door alle vergeleken leveranciers van goedkoop gas en stroom aangeboden.

Isolatie bij goedkope gas en stroom leveranciers

Er zijn vier leveranciers van goedkoop gas en stroom die op hun website isolatie aanbieden. Oxxio, Eon, Essent en Nuon bieden isolatie aan, waarbij ze hun klanten doorsturen naar een gespecialiseerd isolatiebedrijf. De leveranciers van goedkoop gas en stroom brengen de isolatie dus niet zelf aan bij hun klanten. In het onderstaande overzicht is van elke leverancier te zien hoeveel procent besparing kan worden bereikt volgens de leveranciers zelf en welke kosten voor de aanleg van de isolatie worden gerekend. Nuon vermeldt zelf geen kosten voor vloer isolatie op de website, vandaar dat deze informatie niet in het overzicht staat. Hierbij is uitgegaan van een tussenwoning van 55 m2. De kosten en besparing per klant hangen sterk af van de oppervlakte van de woning en van de wijze waarop de woning is gebouwd. Het is daarom altijd handig om eerst een vrijblijvend adviesgesprek aan te gaan met het isolatiebedrijf.

Jaarlijkse besparing
in procenten
Kosten aanleg isolatie Besparing per jaar
30%
€ 900,-
€ 1500,-
€ 200,-
€ 230,-
30%
€ 750,-
€ 1500,-
€ 210,-
€ 160,-
30%
€ 792,-
€ 1170,-
€ 198,-
€ 195,-
30%
vanaf
€ 750,-
€ 400,-

Werkelijke besparing bij isolatie

Wie belt met de isolatiebedrijven die namens de leveranciers van goedkoop gas en stroom werken krijgt een andere besparingspercentage en kostenplaatje te horen dan de leveranciers zelf op hun website geven. Pluimers, het isolatiebedrijf dat namens Oxxio, Essent en Eon werkt, noemt desgevraagd een hoger bedrag voor de spouwmuur isolatie en in het geval van Essent wordt ook een hoger bedrag genoemd voor de vloer isolatie. Ook Feenstra, het isolatiebedrijf dat namens Nuon isolatie aanbrengt noemt een hoger gemiddeld bedrag voor de spouwmuur isolatie dan op de website van Nuon wordt vermeld. In het onderstaande overzicht is te zien wat de kosten van isolatie zijn volgens de gespecialiseerde bedrijven die de isolatie plaatsen. Als je graag je huis wilt isoleren en een indicatie wilt van de kosten kan je dus beter afgaan op de prijzen van de isolatiebedrijven. Het prijsverschil tussen de leveranciers en de isolatiebedrijven is waarschijnlijk te verklaren doordat de leveranciers van goedkoop gas en stroom de laagst mogelijke prijs noemen, terwijl de isolatiebedrijven uitgaan van gemiddelde prijzen.

Jaarlijkse besparing
in procenten volgens
isolatiebedrijf
Kosten aanleg isolatie Besparing per jaar
Pluimers namens:
25%
15%
€ 1500,-
€ 1500,-
€ 300,-
€ 300,-
Pluimers namens:
25%
15%
€ 1500,-
€ 1500,-
€ 300,-
€ 300,-
Pluimers namens:
25%
15%
€ 1500,-
€ 1500,-
€ 300,-
€ 300,-
Feenstra namens:
16%
14%
€ 750,-
€ 1400,-
€ 200-225
€ 190-195

De terugverdientijd van de aanschaf van isolatie is bij Oxxio, Eon en Essent ongeveer 5 jaar voor zowel een spouwmuur als een vloer isolatie. Bij Nuon verdien je een spouwmuur isolatie in ongeveer 3 jaar terug, een vloerisolatie verdient zichzelf in ongeveer 7 jaar terug. Hoeveel je uiteindelijk bespaart op je jaarrekening dankzij isolatie wordt duidelijk uit het volgende voorbeeld. Bij een gemiddeld verbruik van 3500 kWh stroom en 1600 m3 aan gas zijn de jaarlijkse kosten van goedkoop gas en stroom bij Nuon 1.730,73 euro bij een vast contract voor 1 jaar. Met een spouwmuur isolatie bespaar je op dit bedrag 16 procent en een vloer isolatie levert 14 procent besparing op. De rekensom voor de totale besparing wordt dus als volgt:

1.730,73 x 0,16 = 276,92 euro
1.730,73 x 0,14 = 242,30 euro
Totaal:519,22 euro

De totale besparing door isolatie op de rekening van goedkoop gas en stroom komt in dit rekenvoorbeeld hoger uit dan in het bovenstaande overzicht is weergegeven. De verklaring hiervoor is dat Feenstra namens Nuon waarschijnlijk met een ander gemiddeld verbruik heeft gerekend, waardoor de besparing in het overzicht afwijkt van de besparing uit het rekenvoorbeeld. Om een goed beeld te krijgen van de reële besparing door isolatie is het dan ook handig om te rekenen met het eigen verbruik.

Deskundigheid isolatiebedrijven

Van de vergeleken isolatiebedrijven doet Feenstra namens Nuon als enige leverancier van goedkoop gas en stroom een postcode check en neemt de medewerker in de prijsschatting mee dat het pand onderdeel is van een appartementen complex. Hierdoor is isolatie van het losse appartement eigenlijk niet mogelijk. Feenstra geeft dan ook aan dat voor dit voorbeeld ook de appartementen boven en beneden het voorbeeldappartement zouden moeten worden geïsoleerd om het gewenste resultaat te bereiken. Bovendien geeft de medewerker van Feenstra meteen een besparing in euro's. Pluimers, isolatiebedrijf namens Oxxio, Eon en Essent, geeft alleen een besparingspercentage aan de hand waarvan de kosten zijn berekend.

Nuon goedkoopste gas en stroom leverancier voor isolatie

Uit de vergelijking blijkt dat Feenstra, onderdeel van Nuon, de goedkoopste isolatie aanbiedt. Klanten van goedkoop gas en stroom leverancier Nuon betalen voor een een vloer isolatie gemiddeld 100 euro minder dan bij Oxxio, Eon of Essent. Voor een spouwmuur isolatie is dit verschil nog veel groter. Waar Feenstra namens Nuon uitgaat van 750 euro kost dezelfde isolatie bij de andere leveranciers maar liefst 1500 euro. Dit kan ermee te maken hebben dat Feenstra de laagste gemiddelde prijs hanteert terwijl Pluimers een middenprijs noemt. Toch lijkt het de moeite waard om goed te informeren naar de prijs bij het aanvragen van isolatie.

Handige informatie over isolatie voor goedkoop gas en stroom

Zowel Pluimers als Feenstra bieden 10 jaar garantie op de isolerende werking van de isolatie, dit is dus gelijk voor alle klanten van de bovenstaande goedkope gas en stroom leveranciers. Oxxio biedt als enige van de vergeleken leveranciers 10% korting op de isolatie door Pluimers. En Eon heeft momenteel een isolatie actie waarbij klanten die isolatie aanvragen maximaal 3000 euro kunnen winnen.

Goedkoop gas en stroom vergelijkt de volgende leveranciers