De goedkoopste prijzen
Bespaar tot € 450
14 dagen bedenktijd
Gratis overstappen

Goedkoop gas en stroom vergelijken 2019

De prijsopbouw van goedkoop gas en stroom

Gepubliceerd op donderdag 24 december 2015 09:49

De prijsopbouw van goedkoop gas en stroomDe prijzen van goedkoop gas en stroom bestaan uit een aantal onderdelen. Dit zijn de tarieven voor gas, stroom, het vastrecht en de netbeheerskosten.

De opbouw van kWh voor goedkoop gas en stroom

Wanneer je goedkoop gas en stroom gaat vergelijken, is het handig om te weten waar de prijzen op gebaseerd zijn. De stroomprijs per kWh is opgebouwd uit drie onderdelen: het leveringstarief, de overheidsheffingen en de BTW. Onder de overheidsheffingen vallen weer verschillende heffingen. Deze staan aangegeven in de tabel. Naast wat je betaalt voor je verbruik moet je ook een vast bedrag per maand betalen voor het vastrecht en de netwerkbeheerkosten. In dit voorbeeld wordt Qurrent gebruikt met het vaste tarief voor 1 jaar.

In onderstaande tabel staan de verschillende onderdelen die de uiteindelijke prijs voor stroom bepalen. De prijs begint bij de inkoopprijs, vervolgens komt daar een opslag bovenop voor de allocatie. Daar bovenop komt de energiebelasting. Dit moet de gas en stroom leverancier afdragen aan de overheid. Ook de opslag voor duurzame energie gaat naar de overheid. Met dit geld worden investeringen in duurzame energie gestimuleerd. Vervolgens wordt er een bedrag betaald voor de garantie van oorsprong. Dit geeft bij Qurrent de zekerheid dat de energie duurzaam is opgewekt. Ten slotte komt er de btw op, wat uiteindelijk de prijs voor stroom wordt.

Inkoopprijs Opslagen Energie-belasting ODE* GvO** BTW Prijs per kWh
€ 0,0323 € 0,077 € 0,1196 € 0,0036 € 0,0028 € 0,0349 € 0,2009

* Opslag duurzame energie

** Garantie van oorsprong

De vaste kosten voor de aansluiting van gas en stroom wordt het vastrecht genoemd. Je betaalt het vastrecht per product. Neem je bijvoorbeeld alleen stroom af, dan betaal je voor één product vastrecht. De vastrecht kosten verschillen per gas en stroom leverancier. Bij Qurrent zijn de vasrecht kosten € 6,05 per product per maand.

Tenslotte worden er ook netwerkbeheerkosten inrekening gebracht naast het verbruik en het vastrecht. Deze kosten zijn er omdat er gebruik gemaakt wordt van het netwerk van een netbeheerder. De netbeheerkosten verschillen per netbeheerder. Je betaalt de netbeheerkosten voor zowel gas als stroom. Bij Qurrent zijn de netbeheerkosten voor stroom € 240,12 op jaarbasis, en voor gas € 160,72 op jaarbasis. Let op dat de netbeheerkosten worden bepaald op basis van je verbruik.

De prijs voor goedkoop gas

De opbouw van goedkoop gas en stroom is grotendeels hetzelfde. Zo betaal je voor het leveringstarief, de toeslagen, belastingen en de BTW. Bij gas betaal je ook nog voor de regiotoeslag. In dit voorbeeld wordt de toeslag voor regio 3 gebruikt.

Inkoopprijs Regio toeslag 1 Toeslagen Energie-belasting ODE* CO2 compensatie BTW Prijs per m3 gas
€ 0,1602 € 0,0133 € 0,0420 € 0,1911 € 0,0074 € 0,0021 € 0,0874 € 0,5035

Veel onderdelen van de prijs voor stroom komen ook weer voor in de prijs voor gas. Enkel de regio toeslag en de CO2 compensatie komen niet voor bij de stroomprijs. De regio toeslag wordt gebruikt voor het transport van het gas. Hoe verder je woont vanaf de bron van gas, hoe meer je betaalt. Het voordeel bij goedkoop gas en stroom is dat je een heffingskorting van € 377,33 per jaar krijgt.

De prijs voor goedkoop gas en stroom

De prijs voor goedkoop gas en stroom bestaat uit de prijs per kWh, de prijs per m3 gas, de netbeheerkosten en het vastrecht. Het voordeel is dat er nog een heffingskorting af gaat van € 377,33. Wil je berekenen wat je gaat betalen voor gas en stroom, dan moet je de prijs per kWh x het verbruik doen. Hierbij de prijs per m3 gas x het verbruik optellen, de netbeheerkosten erbij optellen, het vastrecht er bij optellen en dit verminderen met de heffingskorting.

Goedkoop gas en stroom vergelijkt de volgende leveranciers