De goedkoopste prijzen
Bespaar tot € 450
14 dagen bedenktijd
Gratis overstappen

Goedkoop gas en stroom vergelijken 2019

De markt voor goedkoop gas en stroom

Gepubliceerd op woensdag 09 maart 2016 09:38

Goedkoop gas en stroomEr is een ruime keuze als het gaat om een leverancier voor goedkoop gas en stroom. Welke bedrijven er achter deze leveranciers zitten en waar ze hun gas en stroom vandaan halen is voor veel consumenten niet altijd even duidelijk. Zo zijn de meeste gas en stroom bedrijven in buitenlandse handen en wordt de meeste stroom in het buitenland ingekocht.

Grote gas en stroom leveranciers zijn meestal buitenlandse bedrijven

Het merendeel van de leveranciers van goedkoop gas en stroom is tegenwoordig geen Nederlands bedrijf meer. Hieronder is te zien dat maar liefst zes van de gas en stroom leveranciers onder een buitenlands concern valt. Essent en Energie Direct hebben samen in totaal 3,1 miljoen Nederlandse klanten en het Duitse moederbedrijf RWE is daarmee de grootste aanbieder van goedkoop gas en stroom op de Nederlandse markt. Het Duitse Vattenfall, het Zweedse Eon en het Franse Engie zijn de andere buitenlandse gas en stroom bedrijven die respectievelijk eigenaar zijn van de leveranciers Nuon, Eon Nederland en Engie Nederland. Samen hebben deze buitenlandse ondernemingen het grootste deel van de Nederlandse markt in handen, met in totaal ruim 7 miljoen klanten die goedkoop gas en stroom afnemen.

Gas en stroom leverancier Buitenlandse eigenaar Aantal klanten in Nederland

3,1 miljoen
2,0 miljoen
2,1 miljoen
+150.000


Goedkoop gas en stroom bij Nederlandse bedrijven

Dan zijn er nog drie leveranciers van gas en stroom die volledig in Nederlandse handen zijn. Oxxio, dochteronderneming van Eneco, de Nederlandse Energie Maatschappij en Qurrent hebben allemaal een hoofdkantoor in Nederland. Oxxio en de Nederlandse Energie Maatschappij zijn namelijk gevestigd in Rotterdam, terwijl Qurrent opereert vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam. Gezamenlijk hebben deze leveranciers in totaal ruim 2,5 miljoen klanten, waarbij Oxxio de grootste Nederlandse gas en stroom leverancier lijkt te zijn. Hierbij moet echter wel worden opgemerkt dat het totale aantal klanten van 2,1 miljoen niet alleen klanten van Oxxio zijn, hieronder vallen ook klanten van Eneco, Dong en MKB Energie.

Gas en stroom leverancier Moederbedrijf Aantal klanten in Nederland
2,1 miljoen*
Geen 375.000
Geen +150.000
*Totaal aantal klanten van Eneco, Oxxio, Dong en MKB Energie

Goedkoop gas en stroom bij kleine leveranciers

Opvallend genoeg hebben de leveranciers met het kleinste klantenbestand ook de laagste prijzen. Hieronder is te zien wat klanten van de Nederlandse Energie maatschappij, Qurrent en Engie op dit moment per maand betalen voor een éénjarig vast contract bij deze leveranciers. Twee van deze leveranciers, de Nederlandse Energie Maatschappij en Qurrent zijn bovendien volledig Nederlands. Op dit moment is het goedkoopste gas en stroom contract af te sluiten bij de Nederlandse Energie Maatschappij.

Contract Prijs per maand
1 jaar vast € 96,27
1 jaar vast € 99,51
1 jaar vast € 100,07

Dat de bovenstaande leveranciers hun contracten het goedkoopst aanbieden heeft een aantal redenen. Oxxio is sinds 2011 een dochter van Eneco, de leverancier investeert niet in de productie van gas en stroom en is in feite een budgetvariant van Eneco. Oxxio levert groene stroom die is opgewekt in Noorse waterkrachtcentrales, omdat in Noorwegen veel overtollige stroom wordt opgewekt kan Oxxio deze relatief goedkoop inkopen. De Nederlandse Energie Maatschappij levert net als Oxxio zijn goedkope stroom via Noorse waterkrachtcentrales. Doordat de Nederlandse Energie Maatschappij zelf geen stroom produceert en scherp weet in te kopen weet deze leverancier al enige tijd goedkoop gas en stroom aan te bieden voor een zeer concurrerende prijs.

Qurrent is in 2013 gestart op de Nederlandse markt. De leverancier van goedkoop gas en stroom is 100% eigendom van Stichting DOEN. Deze stichting is weer opgericht door de Nationale Postcode Loterij, die 13,5 miljoen euro heeft geïnvesteerd in de leverancier. Bovendien heeft Qurrent toegang tot het klantenbestand van de Nationale Postcode Loterij. Hierdoor kan de leverancier miljoenen loterijleden benaderen zonder verder veel te hoeven investeren in marketingcampagnes. Doordat deze kosten niet gemaakt hoeven te worden kan Qurrent de klant een scherper aanbod doen.

Goedkoop gas en stroom vergelijkt de volgende leveranciers