De goedkoopste prijzen
Bespaar tot € 450
14 dagen bedenktijd
Gratis overstappen

Goedkoop gas en stroom vergelijken 2019

Groene stroom wordt goedkope stroom

Gepubliceerd op dinsdag 22 maart 2016 16:21

Goedkoop gas en stroomGroene stroom is milieuvriendelijker, maar op dit moment ook duurder dan grijze stroom. Toch wordt groene stroom steeds goedkoper door technologische vooruitgang. In diverse landen is duurzame stroom nu al goedkoper dan grijze stroom. Het zou dan ook zomaar kunnen dat kiezen voor goedkoop gas en stroom in Nederland over een paar jaar ook een keuze voor duurzaam opgewekte stroom betekent.

Meeste gas en stroom leveranciers hebben alleen nog groene stroom

De meeste leveranciers van goedkoop gas en stroom bieden op dit moment alleen nog maar groene stroom aan. In Nederland is de behoefte aan groene stroom echter groter dan de hoeveelheid groene stroom die wordt opgewekt. Om toch in de behoefte te voorzien kopen Nederlandse gas en stroom leveranciers certificaten genaamd Garanties van Oorsprong (GvO's). Dit betekent dat de leverancier op papier stroom in die op duurzame wijze is opgewekt. Vaak gebeurt dat in het buitenland, bijvoorbeeld in Noorse waterkrachtcentrales. Dergelijke groene stroom is dus in feite grijze stroom die door de leveranciers kunstmatig 'groen' is gemaakt. De gas en stroom leveranciers die alleen groene stroom aanbieden in Nederland zijn de Nederlandse Energie Maatschappij, Oxxio, Qurrent, Engie, Essent en Eon. Er zijn nog twee leveranciers van goedkoop gas en stroom die de keuze bieden uit grijze of groene stroom, dat zijn Nuon en Energiedirect. Hieronder is het verschil in prijs te zien tussen grijze en groene stroom bij deze leveranciers.

Grijs gas en stroom
per maand
Groen gas en stroom
per maand
Verschil per jaar
€ 137,- € 138,- € 12,- Meer informatie
€ 138,33 € 139,58 € 15,- Meer informatie

De bovenstaande prijzen zijn gebaseerd op een vast contract voor de duur van één jaar. Opvallend is dat het prijsverschil tussen de grijze en groene contracten voor goedkoop gas en stroom zeer gering is. Bij Energiedirect betaal je voor groene gas en stroom slechts twaalf euro per jaar (1 euro per maand) en bij Nuon is het verschil weliswaar iets groter, maar is groene stroom ook maar 15 euro per jaar ofwel 1,25 euro per maand duurder.

In Australië, Chili, Californië, Italië, Jordanië en India is het nu al goedkoper om stroom op te wekken door middel van zonne-energie, dan door traditionele opwekking via kolen of gas. Naar verwachting zal dat de komende jaren ook gaan gebeuren in Duitsland, Mexico, Marokko, China en diverse Amerikaanse staten. Verder voorspelt Deutsche Bank dat zonne-energie over een paar jaar in 80 procent van de landen goedkoper zal zijn dan gas of kolen, dat blijkt uit een uitzending van Tegenlicht van 13 maart 2016.

Groene stroom wordt goedkoop gas en stroom

Zonnepanelen voor goedkoop gas en stroom

Op dit moment is groene stroom nog steeds iets duurder dan grijze stroom. Dat zal de komende tijd echter snel gaan veranderen. De kosten van grondstoffen stijgen naarmate er meer van wordt gebruikt. Zolang bedrijven olie gebruiken om gas en stroom op te wekken zal de hoeveelheid olie afnemen en schaarser worden, dit zorgt voor een stijging van de prijs van gas en stroom die is opgewekt met olie. De opwekking van duurzame gas en stroom daarentegen, vindt plaats met behulp van technologie die industrieel wordt vervaardigd. En voor de industriële economie geldt het eenvoudige principe dat producten goedkoper worden naarmate er meer van worden geproduceerd. Dat principe gaat dus ook op voor windmolens en zonnepanelen.

Michael Liebreich is oprichter en directeur van Bloomberg New Energy Finance, een onderzoeksbureau voor investeerders in duurzame energie. Tijdens het DEWA project dat hij startte in de Verenigde Arabische Emiraten werd stroom opgewekt voor 5,84 dollarcent per kWh, ofwel 5 eurocent per kWh. Daarmee was de duurzaam opgewekte stroom goedkoper dan stroom die opgewekt werd met kolen of gas. Een belangrijke opmerking die hierbij moet worden gemaakt is dat de prijs van die duurzame stroom tot stand kwam zonder subsidies. Verder is de prijs van 5 eurocent per kWh de ‘kale prijs’ voor stroom, exclusief transportkosten en overheidsheffingen.

Prijs van goedkoop gas en stroom en zonnestroom

Uit de rechter grafiek van Eneco blijkt dat de gemiddelde stroomprijs eind 2011 al lager kwam te liggen dan de prijs van zonnestroom. Dat komt echter deels door de subsidie op stroom uit zonne-energie die werd uitgekeerd.

In Nederland zijn we nu nog niet zover dat stroom uit zonne-energie ook zonder subsidies goedkoper is dan grijze stroom. Toch zal dit omslagpunt naar verwachting binnen enkele jaren bereikt worden, afgaande op bovengenoemde voorspelling van Deutsche Bank. En als dat gebeurt is er tegen die tijd misschien alleen nog goedkoop gas en stroom verkrijgbaar die duurzaam is opgewekt. Bijvoorbeeld met behulp van zonne-energie, waterkracht of wind. En een bijkomend voordeel is dat de prijs van gas en stroom dan ook nog steeds verder zal dalen door de technologische vernieuwingen.

Gas en stroom uit zonne-energie

Er zijn op dit moment twee leveranciers van goedkoop gas en stroom die stroom uit zonne-energie aanbieden. Bij zowel Nuon als Eneco is het mogelijk om te kiezen voor zonnestroom, zonder dat je als consument zelf zonnepanelen hoeft te laten installeren op het dak van je huis. De onderstaande tarieven zijn inclusief belastingen en heffingen, gebaseerd op een gemiddeld verbruik van 3500 kWh.

Kosten stroom uit zon per kWh Kosten grijze stroom per kWh Verschil per jaar
€ 0,1831 € 0,1799 Zonnestroom
€ 11,20 duurder
Meer informatie
€ 0,21 € 0,18 Zonnestroom
€ 105 duurder
Meer informatie

Duurzaam en goedkoop gas en stroom bij Engie

Uit de vergelijking blijkt dat het verschil tussen grijze stroom en zonnestroom bij Engie nog maar zeer klein is. Voor ruim elf euro extra per jaar kunnen klanten bij deze leverancier goedkope stroom afnemen die door de zon is opgewekt. Bij Nuon is het verschil tussen de kosten van grijze en zonnestroom op jaarbasis een stuk groter, voor stroom die met zonnepanelen is opgewekt betalen klanten bij Nuon ruim 100 euro extra. Wie op dit moment wil kiezen voor duurzame stroom die met zonnepanelen is opgewekt kan dus het beste kiezen voor Engie. Deze leverancier levert met het huidige aanbod van zonnestroom niet alleen goedkoop gas en stroom, maar ook nog duurzame stroom.

Goedkoop gas en stroom vergelijkt de volgende leveranciers