De goedkoopste prijzen
Bespaar tot € 450
14 dagen bedenktijd
Gratis overstappen

Goedkoop gas en stroom vergelijken 2019

Steeds meer consumenten stappen over voor goedkoop gas en stroom

Gepubliceerd op woensdag 04 mei 2016 17:52

Overstappen voor goedkoop gas en stroomOnlangs publiceerde de toezichthouder op de gas en stroom markt, de Autoriteit Consument en Markt (ACM), haar jaarlijkse Energiemonitor. Hierin beschrijft de ACM elk halfjaar de trends op het gebied van gas en stroom. In deze rapportage van eind vorige maand worden diverse ontwikkelingen geschetst die voor consumenten met een contract voor goedkoop gas en stroom relevant zijn.

Steeds meer consumenten stappen over naar een ander contract voor goedkoop gas en stroom

Het rapport van de ACM laat allereerst een duidelijke stijgende trend zien van het aantal overstappers. Sinds de markt voor gas en stroom in 2004 werd geliberaliseerd is volgens de toezichthouder bijna de helft (49%) van de consumenten overgestapt naar een andere leverancier van goedkoop gas en stroom. In vergelijking met andere Europese landen zit Nederland op dit moment in de top 3 (voor gas) en top 4 (voor elektriciteit) als het gaat om het percentage overstappende consumenten. In totaal stapte in 2015 meer dan vijftien procent van de Nederlandse consumenten over naar een andere gas en stroom leverancier. Daarmee stappen in Nederland een stuk meer consumenten over dan gemiddeld in Europa, gemiddeld stapt namelijk zes procent van alle Europese consumenten over. In het onderstaande overzicht is te zien dat het percentage Nederlandse consumenten dat overstapt naar een ander contract voor goedkoop gas en stroom de afgelopen jaren flink is toegenomen.

Overstappen naar nieuw contract voor gas en stroom levert meer op dan gedacht

De meeste Nederlandse consumenten blijken te onderschatten hoeveel ze kunnen besparen door over te stappen naar een ander energiecontract. Volgens het rapport van de ACM verwachten consumenten 123 euro te besparen door over te stappen, terwijl de gemiddelde werkelijke besparen hoger ligt. Bovendien denkt 60 procent van de consumenten dat het niet nodig is om over te stappen als hun huidige gas en stroom leverancier één van de goedkoopste aanbieders is. Meestal is die aanname onterecht, aldus de ACM. Ook wanneer je al bij een goedkope leverancier zit kan het lonen om over te stappen naar een andere leverancier van goedkoop gas en stroom. Alleen al de overstapbonus kan hierbij veel voordeel opleveren.

Prijs van goedkoop gas en stroom daalt al enkele jaren

In Nederland betalen consumenten de afgelopen jaren steeds lagere prijzen voor gas en stroom. De prijs van zowel stroom als gas daalt al geruime tijd. De elektriciteitsprijzen dalen al sinds medio 2011 en bij de gasprijs werd halverwege 2012 een daling ingezet. Volgens de ACM betaalde een gemiddeld huishouden op 1 januari 2016 per jaar ongeveer 70 euro minder aan gas en stroom dan een jaar eerder. Toch is de indruk van de meeste consumenten dat de prijzen van gas en stroom hoog zijn. Op basis van de prijsontwikkeling is die indruk onterecht. Wie een ander contract kiest voor goedkoop gas en stroom kan niettemin veel besparen. Door gebruik te maken van een vergelijker voor goedkoop gas en stroom kunnen consumenten volgens de ACM een besparing tot 374 euro behalen. Dit is het verschil tussen het goedkoopste en duurste contract. Vooral consumenten die niet eerder zijn overgestapt hebben vaak een duur contract en kunnen relatief veel besparen door over te stappen.

Overstappen naar het goedkoopste contract voor gas en stroom

Wie dus echt wil profiteren van goedkoop gas en stroom kan het beste regelmatig overstappen naar een andere leverancier. In het onderstaande overzicht is te zien wat op dit moment de goedkoopste contracten zijn voor gas en stroom. Hierbij is uitgegaan van een gemiddeld verbruik van 3500 kWh aan stroom en 1600 m3 aan gas. Bij de helft van de onderstaande contracten gaat het om groene stroom. De meeste leveranciers geven een welkomstkorting aan nieuwe klanten.

Contract Korting Prijs per maand
Beetje groen: waterkracht 1 jaar € 100,- € 127,83 Meer informatie
Groene Stroom & Gas 1 jaar € 50,- € 129,17 Meer informatie
Groene Stroom & Gas Zeker 3 jaar € 130,- € 129,54 Meer informatie
Variabel € 55,- € 131,44 Meer informatie
Stroom en gas 1 jaar vast Geen € 133,- Meer informatie
Wind Energie 1 jaar Geen € 136,02 Meer informatie
VastePrijsEnergie 1 jaar 5% extra korting per jaar* € 137,96 Meer informatie
Helder 1 jaar Geen € 140,36 Meer informatie

*Korting loopt op tot 25% na vijf jaar

Nederlandse Energie Maatschappij is de goedkoopste leverancier van gas en stroom

De hoogste welkomstkorting wordt gegeven door Essent, nieuwe klanten krijgen bij deze leverancier 130 euro korting. Mede dankzij deze welkomstkorting komt in de top 3 van goedkoopste leveranciers te staan. Wie de laagste prijs wil betalen kan het beste kiezen voor een éénjarig contract van de Nederlandse Energie Maatschappij. Bij deze leverancier krijg je op dit moment de goedkoopste gas en stroom.

Goedkoop gas en stroom vergelijkt de volgende leveranciers