De goedkoopste prijzen
Bespaar tot € 450
14 dagen bedenktijd
Gratis overstappen

Goedkoop gas en stroom vergelijken 2019

Acties bij een contract voor goedkoop gas en stroom

Gepubliceerd op vrijdag 03 juni 2016 09:56

Acties bij goedkoop gas en stroomDe prijs van goedkoop gas en stroom wordt door vele factoren beïnvloed. Nadat de prijzen de afgelopen periode zijn gestegen voorspelt Pricewise vanaf 1 juli een daling van de gas en stroom tarieven. Overstappen naar een variabel contract kan daarbij gunstig uitpakken.

Prijsontwikkeling van goedkoop gas en stroom

De prijs van goedkoop gas en stroom fluctueert altijd enigszins, maar de afgelopen maanden zijn de prijzen bij de verschillende leveranciers wel erg veel veranderd. De prijs van goedkoop gas en stroom wordt bepaald door de ontwikkelingen op de beurs. De handelaren die op de beurs actief zijn baseren zich op hun beurt weer op relevante gebeurtenissen in de wereld. Momenteel speelt bijvoorbeeld de situatie in Nigeria een rol, militante groeperingen zorgen daar voor onrust en omdat in dit land ook olie en gas wordt gewonnen heeft dit een effect op de ontwikkeling van de gas en stroom prijzen. In de onderstaande grafiek is voor drie van de goedkope gas en stroom leveranciers te zien hoe hun prijzen de afgelopen maanden zijn veranderd.

Prijsontwikkeling goedkoop gas en stroom

Uit de bovenstaande grafiek blijkt dat de prijs van gas en stroom bij alle leveranciers eind vorig jaar het hoogst lag. In februari vond een tamelijk scherpe daling plaats en momenteel zijn de prijzen weer behoorlijk gestegen ten opzichte van de maand februari. Veel consumenten zullen zich afvragen of de prijs van goedkoop gas en stroom de komende tijd verder stijgt of juist weer gaat dalen. Uit onderzoek van Pricewise blijkt dat de meeste Nederlandse huishoudens vanaf 1 juli een stuk minder gaan betalen voor gas en stroom. Op basis van het onderzoek onder leveranciers, inkopers en experts concludeert Pricewise dat de prijs van variabele en vaste contracten behoorlijk gaat dalen vanaf juli.

Ontwikkeling gasprijs

De gasprijs daalt volgens Pricewise naar verwachting met 10 tot 12 procent. Voor variabele contracten daalt het gastarief het meest ten opzichte van de vorige maanden. Voor de vaste contracten laat de gasprijs slechts een hele lichte daling zien in vergelijking met de afgelopen maanden. Het gaat hierbij zoals gezegd om een verwachting, natuurlijk kunnen de onderstaande voorspelde tarieven in de praktijk anders uitpakken. Niettemin kan het onderzoek van Pricewise worden beschouwd als een goede graadmeter. Uit een analyse die eerder dit jaar op goedkoopgasenstroom.nl werd gepubliceerd bleek al dat zowel de gasprijs als de stroomprijs nog verder zou gaan dalen. Het onderzoek laat zien dat deze voorspelling op basis van de beurskoersen bleek te kloppen.

Verwachting variabele gastarieven 2016

Bron: Pricewise.nl

Ontwikkeling stroomprijs

De stroomprijs zal volgens het onderzoek van Pricewise een vergelijkbare daling gaan vertonen als de gasprijs, de stroomprijs zal dalen met zo'n 9 tot 11 procent. Deze ontwikkeling werd eveneens al eerder voorspeld op goedkoopgasenstroom.nl. Ook voor de stroomprijs dalen de variabele tarieven naar verwachting het meest, terwijl de vaste contracten voor de duur van één of drie jaar slechts een kleine prijsdaling zullen laten zien. De verwachte prijsdaling die Pricewise heeft becijferd gaat uit van een gemiddeld verbruik van 3500 kWh aan stroom en 1500 m3 aan gas.

Verwachting variabele stroomtarieven 2016

Bron: Pricewise.nl

Overstappen loont met vast contract voor goedkoop gas en stroom

Wie op dit moment een variabel contract heeft voor goedkoop gas en stroom zal vanaf juli dus waarschijnlijk gaan profiteren van de verwachte prijsdaling. De prijs van een variabel contract gaat in dat geval automatisch omlaag. Dat geldt niet voor consumenten die nu een gas en stroom contract met vaste tarieven hebben. Zij kunnen het beste overstappen naar een variabel contract bij een andere leverancier, hiermee kunnen ze immers profiteren van de prijsdaling. Consumenten die interesse hebben in een goedkoop gas en stroom contract doen er dus goed aan om binnenkort over te stappen naar een variabel contract bij een andere energieleverancier. Bovendien levert overstappen naar een andere leverancier vaak ook nog een voordeel op vanwege de welkomstkorting die veel leveranciers aanbieden.

De meeste leveranciers van goedkoop gas en stroom hebben op dit moment een actie waarbij je korting krijgt op je contract. Hieronder is per leverancier te zien welke kortingsactie nu geldt en hoeveel je per maand kwijt bent voor gas en stroom. Voor de onderstaande vergelijking is uitgegaan van een gemiddeld verbruik van 3500 kWh aan stroom en 1600 m3 aan gas. Alleen bij Energiedirect gaat het om een contract voor grijze stroom, bij de overige leveranciers betreft het contracten voor groene stroom.

Actie Contractduur Prijs per maand
€ 260,- korting 1 jaar vast € 112,- Meer informatie
€ 100,- korting 1 jaar vast € 120,42 Meer informatie
€ 100,- korting 1 jaar vast € 125,01 Meer informatie
€ 55,- korting Maandelijks opzegbaar
Vast tarief
€ 134,30 Meer informatie
6 maanden
50% korting op stroom
1 jaar vast € 138,13 Meer informatie
€ 100,- korting 1 jaar vast € 145,74 Meer informatie

Energiedirect biedt goedkoopste gas en stroom contract

Uit de vergelijking blijkt dat de meeste energieleveranciers een contract aanbieden met een looptijd van één jaar en een vast tarief. De enige uitzondering hierop is Qurrent. Bij deze leverancier betaal je ook één jaar lang een vaste prijs, maar het contract kan maandelijks worden opgezegd. Het contract voor goedkoop gas en stroom van Qurrent biedt daarmee de meeste flexibiliteit. Qurrent is niet de goedkoopste gas en stroom leverancier, wie de laagste prijs wil betalen voor gas en stroom kan het beste kiezen voor Energiedirect. Met een maandelijkse bedrag van 112 euro is deze leverancier een stuk goedkoper dan zijn concurrenten. Wanneer je kiest voor goedkoop gas en stroom van de Nederlandse Energie Maatschappij is het goed om te weten dat de korting pas na afloop van het eerste jaarcontract wordt uitgekeerd. De cashback actie van Oxxio waarbij je 100 euro korting ontvangt is nog geldig tot en met 5 juni. Als je een contract wilt afsluiten bij Oxxio heb je dus nog enkele dagen de tijd om te profiteren van deze actie.

Goedkoop gas en stroom vergelijkt de volgende leveranciers