De goedkoopste prijzen
Bespaar tot € 450
14 dagen bedenktijd
Gratis overstappen

Goedkoop gas en stroom vergelijken 2019

Prijs van goedkoop gas en stroom gaat dalen

Gepubliceerd op donderdag 07 juli 2016 15:14

Daling goedkoop gas en stroom prijzenDiverse ontwikkelingen op de energiemarkt wijzen erop dat de prijs van goedkoop gas en stroom gaat dalen. Zo is de olieprijs door de Brexit gekelderd. Hierdoor zullen de gas en stroom prijzen ook dalen, zij het met enige vertraging. Eerdere voorspellingen wezen al uit dat de prijzen zouden gaan dalen per 1 juli. Bovendien voorzien vooraanstaande investeerders een langdurige daling van de olie, gas en stroomprijzen. Kiezen voor een variabel contract lijkt daarom de beste optie op dit moment.


Geen hogere gasrekening door verminderde gaswinning in Groningen

Op vrijdag 24 juni maakte minister Kamp van Economische Zaken bekend dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) jaarlijks 3 miljard kuub gas minder mag winnen in Groningen. De gaswinning in de door bevingen geteisterde provincie wordt verlaagd van 27 miljard kuub naar 24 miljard kuub per jaar. Deze maatregel gaat de komende vijf jaar gelden. Een eerdere verlaging van de gaswinning leidde tot minder aardbevingen in Groningen. Met dit besluit wil de minister de aardbevingen verder naar beneden brengen. In april meldde de NAM nog dat het bedrijf in 2016 in totaal 27 miljard kuub gas wilde winnen in Groningen.

Vorig jaar haalde de NAM nog 28,1 miljard kuub gas uit de Groningse gasvelden en in 2014 bedroeg de totale gaswinning nog 42,4 miljard kuub. Bij eerdere beperkingen van de gaswinning zeiden economen echter dat consumenten niet bang hoeven te zijn voor een fors hogere gasrekening. Bovendien zullen diverse ontwikkelingen op korte en lange termijn gaan zorgen voor een daling van de prijs van goedkoop gas en stroom.

Aandelenkoers Euro Stoxx
Grafiek 1: Koers Euro Stoxx
Bron: Interactive Data

Daling olieprijs door Brexit

Inmiddels is ook de beslissing van een Brexit gevallen. Groot-Brittannië zal de Europese Unie gaan verlaten, al zal dit proces nog wel meerdere jaren in beslag nemen. Wat de exacte economische gevolgen van de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU zullen zijn moet nog blijken. Op korte termijn heeft de Brexit in elk geval gezorgd voor forse verliezen op de beurs. Vrijdag 24 juni kleurden de beurzen na de uitslag van het Britse referendum al rood. Die vrijdag daalde de Euro Stoxx 600-index, met 600 beursgenoteerde Europese bedrijven, met 7 procent (Grafiek 1).

Ook de olieprijs daalde fors. Een daling van de olieprijs (Grafiek 2) leidt doorgaans met enige vertraging tot een daling van de gasprijs. Ook de prijs van elektriciteit zal als gevolg hiervan mogelijk een dip beleven. Op korte termijn kunnen consumenten dus profiteren van lagere prijzen, wat zorgt voor goedkoop gas en stroom. Consumenten met een variabel gas en stroom contract zullen automatisch profiteren van de prijsdaling. Op 1 juli wijzigen de gas en stroom leveranciers namelijk hun variabele leveringstarieven. Deze prijsontwikkeling werd al eerder behandeld in dit artikel over de prijs van goedkoop gas en stroom.

Koers olieprijs zorgt voor goedkoop gas en stroom
Grafiek 2: Koers olieprijs
Bron: msn financiën

Daling goedkoop gas en stroom prijzen volgens invloedrijke fondsbeheerder

Ook op lange termijn lijkt het behoorlijk aannemelijk dat de olieprijzen, en daardoor de gas en stroomprijzen, verder zullen gaan dalen. Dat denkt althans de ervaren belegger Shawn Driscoll, die grondstoffenbelegger is bij de grote Amerikaanse fondsbeheerder T. Rowe Price. Volgens Driscoll zal de energiemarkt de komende tien tot vijftien jaar een dalende trend laten zien. Vandaar dat hij maar liefst 5,2 miljard dollar heeft ingezet op een daling van de olieprijzen. Zijn bedrijf T. Rowe Price heeft in totaal zelfs 50 miljard dollar geïnvesteerd in aandelen olie- en grondstoffen. En met succes, op dit moment staat het fonds van Driscoll 17,5 procent in de plus. Zijn voorspelling dat de prijs van olie zou gaan dalen blijkt tot op heden dus te kloppen. Op basis van zijn voorspellingen lijkt het aannemelijk dat ook de gas en stroomprijzen zullen dalen. Dat leidt op de lange termijn dus tot goedkoop gas en stroom voor consumenten.

Profiteer van prijsdalingen met variabel gas en stroom contract

Als je op zoek bent naar een goedkoop gas en stroom contract kun je op dit moment het beste kiezen voor een contract met variabele tarieven. Op basis van de hierboven genoemde ontwikkelingen zal de prijs van gas en stroom namelijk gaan dalen. Met variabel tarief voor gas en stroom kun je profiteren van deze daling. Hieronder zijn de variabele contracten per leverancier vergeleken op basis van een gemiddeld verbruik van 3500 kWh aan stroom en 1600 m3 gas.

Aanbieding Prijs per maand
€ 200,- korting € 120,43 Meer informatie
Geen € 143,45 Meer informatie
Geen € 146,07 Meer informatie
€ 75,- shoptegoed Media Markt € 150,76 Meer informatie
Geen € 151,97 Meer informatie
Inclusief 5% korting op stroom € 154,65 Meer informatie
Geen € 154,84 Meer informatie
Geen € 159,20 Meer informatie

Qurrent biedt goedkoopste gas en stroom contract aan

Uit de vergelijking komt Qurrent als de voordeligste leverancier van goedkoop gas en stroom naar voren. Dit komt voornamelijk door de hoge welkomstkorting die de gas en stroom aanbieder bij een variabel contract geeft. De meeste andere leveranciers geven alleen een korting als je kiest voor een contract met een vaste looptijd. Hierdoor is Qurrent op dit moment met afstand de goedkoopste leverancier van gas en stroom. Door te kiezen voor een variabel contract van Qurrent zal de bovenstaande naar verwachting bovendien nog verder dalen.

Goedkoop gas en stroom vergelijkt de volgende leveranciers