De goedkoopste prijzen
Bespaar tot € 450
14 dagen bedenktijd
Gratis overstappen

Goedkoop gas en stroom vergelijken 2019

Steeds meer klanten voor goedkoopste gas en stroom leveranciers

Gepubliceerd op vrijdag 02 september 2016 11:25

Goedkoopste gas en stroom leveranciers trekken meer klantenDe nieuwere leveranciers van goedkoop gas en stroom weten steeds meer klanten te werven, ten koste van de grote gas en stroomleveranciers zoals Essent en Nuon. Dit komt doordat steeds meer consumenten overstappen naar een andere leverancier.

De markt voor goedkoop gas en stroom werd in 2004 geliberaliseerd, waarna nieuwe leveranciers hun intrede deden. Dat waren bijvoorbeeld energie:direct, Oxxio en de Nederlandse Energie Maatschappij. Deze leveranciers profileerden zich als prijsvechters en wisten zo meer marktaandeel te verwerven. Dat bleek onlangs uit een onderzoek van Pricewise.

Meeste overstappers kiezen voor een middelgrote leverancier van goedkoop gas en stroom

De helft van de overstappers kiest voor een middelgrote leverancier van goedkoop gas en stroom. Dertig procent van de consumenten stapt over naar één van de vier grootste leveranciers. Daarnaast kiest zo'n twintig procent van de Nederlanders voor een nieuwkomer. Dit zijn kleinere leveranciers zoals Budget Energie. Hierdoor is het klantenbestand van de verschillende leveranciers steeds in beweging. En groeit het aantal klanten van de kleinere leveranciers. Hieronder is per leverancier te zien hoeveel klanten deze heeft.

Aantal klanten
3.000.000 klanten Meer informatie
2.000.000 klanten Meer informatie
800.000 klanten Meer informatie
700.000 klanten Meer informatie
400.000 klanten* Meer informatie
60.000 klanten Meer informatie
*Aantal klanten in 2011

Dominante positie van grote gas en stroom leveranciers duurt voort

Uit het bovenstaande overzicht blijkt dat de dominante positie van de traditionele leveranciers van goedkoop gas en goedkope stroom ondanks de liberalisering van de energiemarkt nog altijd blijft bestaan. Nuon, onderdeel van het Zweedse energiebedrijf Vattenfall, heeft momenteel de meeste klanten. Nummer twee in Nederland is Essent, dat op zijn beurt weer onderdeel is van het Duitse RWE. Oxxio en Qurrent zijn de leveranciers met het de minste klanten. Qurrent probeert sinds 2014 voet aan de grond te krijgen op de Nederlandse energiemarkt. De leverancier is een dochteronderneming van de Postcode Loterij. Van Engie en Eon zijn geen cijfers beschikbaar over het aantal klanten. De meeste consumenten kiezen voor één van de middelgrote leveranciers, zoals de Nederlandse Energie Maatschappij en energie:direct. Dit komt waarschijnlijk doordat deze leveranciers al enige tijd de goedkoopste gas en stroom contracten aanbieden.

Goedkoop gas en stroom bij de Nederlandse Energie Maatschappij

Hieronder is een vergelijking te zien van de prijzen bij alle gas en stroom leveranciers. De prijzen zijn gebaseerd op een gemiddeld verbruik van 3500 kWh aan stroom en 1500 m3 aan gas. Alle contracten hebben een looptijd van één jaar. Over het algemeen is het voor consumenten het meest voordelig om jaarlijks over te stappen. Op die manier kun je namelijk elk jaar profiteren van een welkomstkorting. Uit de onderstaande vergelijking komt de Nederlandse Energie Maatschappij als goedkoopste leverancier naar voren. Nuon is de op één na goedkoopste leverancier, het verschil tussen de prijs van Nuon en die van de Nederlandse Energie Maatschappij is nihil.

Contract Prijs per maand
1 jaar vast € 118,09 Meer informatie
1 jaar vast € 118,35 Meer informatie
1 jaar vast € 120,07 Meer informatie
1 jaar vast € 120,36 Meer informatie
1 jaar vast € 122,63 Meer informatie
1 jaar vast € 133,- Meer informatie
1 jaar vast € 137,58 Meer informatie
1 jaar vast € 137,99 Meer informatie

Vergelijk de leveranciers zelf om precies te zien wat je gaat betalen

De bovenstaande vergelijking is gebaseerd op een gemiddeld verbruik. Jouw persoonlijke situatie kan een heel ander verbruik opleveren: misschien verbruik je veel meer gas of stroom dan gemiddeld, of is je verbruik juist lager dan dat van de meeste consumenten. Als je precies wilt weten wat je in jouw situatie gaat betalen, kun je daarom ook zelf goedkoop gas en stroom vergelijken. Door je verbruik in te vullen zie je exact wat je in jouw huis en met jouw verbruik gaat betalen. Je actuele verbruik kun je online vinden als je een slimme meter hebt. Maar natuurlijk kun je dit ook terugvinden op bijvoorbeeld de vorige jaarafrekening van je huidige leverancier.

Goedkoop gas en stroom vergelijkt de volgende leveranciers