De goedkoopste prijzen
Bespaar tot € 450
14 dagen bedenktijd
Gratis overstappen

Goedkoop gas en stroom vergelijken 2019

Meerjarig contract is geen garantie voor goedkoop gas en stroom

Gepubliceerd op donderdag 29 september 2016 11:10

Meerjarig contract voor goedkoop gas en stroomBij het afsluiten van een contract voor goedkoop gas en stroom is het slim om goed te kijken naar de looptijd. Soms krijg je namelijk korting als je een contract afsluit voor langere tijd. Een contract voor meerdere jaren is echter niet altijd de goedkoopste optie.

Looptijd van een gas en stroomcontract

Voor het gebruik van gas en stroom sluit je met je energieleverancier een contract af voor één of meerdere jaren. Bij veel leveranciers heb je de mogelijkheid om te kiezen voor goedkoop gas en stroom voor de duur van één, drie of vijf jaar. Sommige leveranciers bieden ook tweejarige contracten aan. Daarnaast kun je kiezen voor een variabel contract, waarbij de prijs tweemaal per jaar wordt aangepast aan de prijsontwikkeling op de energiemarkt. Je zou verwachten dat je minder betaalt wanneer je kiest voor een langlopend contract, daarmee weet een leverancier zeker dat je lang klant blijft en dat zou de leverancier kunnen belonen met een korting. Toch is een langlopend contract niet bij elke leverancier het voordeligst. De reden hiervoor is dat de leveranciers van gas en stroom de ontwikkeling van de gas en stroom prijzen verschillend inschatten. De ene leverancier verwacht misschien dat de tarieven behoorlijk gaan dalen de komende jaren en zal in dat geval lagere tarieven hanteren dan een leverancier die een kleinere prijsdaling voorziet.

Driejarig contract levert het vaakst goedkoop gas en stroom op

Een driejarig contract levert bij vijf van de acht energieleveranciers het goedkoopste gas en stroom op. Alleen bij energie:direct, Qurrent en Nuon is het op dit moment voordeliger om te kiezen voor een éénjarig contract. Het prijsverschil tussen éénjarige en driejarige contracten is over het algemeen klein. Uitzondering hierop zijn de contracten van energie:direct en de Nederlandse Energie Maatschappij. Bij deze leveranciers loont het wel degelijk om te kiezen voor een bepaalde looptijd: het verschil tussen een éénjarig of driejarig contract is bij deze leveranciers ongeveer 10 euro per maand, dat is op jaarbasis toch ongeveer 120 euro. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat het in bepaalde gevallen voordeliger kan zijn om jaarlijks te veranderen van energieleverancier. Door elk jaar te switchen kun je namelijk jaarlijks profiteren van een welkomstbonus.

1-jarig contract per maand 3-jarig contract per maand
€ 116,70 € 126,73 Meer informatie
€ 125,07 € 116,74 Meer informatie
€ 128,43 € 122,61 Meer informatie
€ 135,62 € 135,93 Meer informatie
€ 136,14 € 136,11 Meer informatie
€ 136,16 € 138,15 Meer informatie
€ 137,67 € 136,04 Meer informatie
€ 138,70 € 138,66 Meer informatie

Energie:direct en de Nederlandse Energie Maatschappij bieden goedkoop gas en stroom aan

De laagste prijs krijg je op dit moment bij twee leveranciers. Op basis van een gemiddeld verbruik van 3500 kWh aan stroom en 1500 m3 aan gas heeft energie:direct het goedkoopste contract voor de duur van één jaar en biedt de Nederlandse Energie Maatschappij het goedkoopste driejarige contract aan. De meeste energieleveranciers bieden momenteel een korting aan als je een contract afsluit. Alleen bij Essent krijg je een cadeau: als je kiest voor een driejarig contract ontvang je een MediaMarkt cadeaukaart t.w.v. 170 euro. Bij een éénjarig contract van Essent krijg je 75 euro korting op je enerigekosten.

Zelf gas en stroom vergelijken

De bovenstaande vergelijking is gebaseerd op een gemiddeld verbruik. De prijs die je per maand betaalt met jouw verbruik wijkt waarschijnlijk af van de bovenstaande bedragen. Je kunt zelf gas en stroom vergelijken om precies te zien wat je in jouw geval gaat betalen. Je de leveranciers van goedkoop gas en stroom vergelijken door je verbruik in te vullen of je kunt vergelijking maken op basis van een schatting. Hiervoor hoef je alleen je postcode en huisnummer in te vullen en het aantal bewoners van je huis in te vullen.

Goedkoop gas en stroom vergelijkt de volgende leveranciers