De goedkoopste prijzen
Bespaar tot € 450
14 dagen bedenktijd
Gratis overstappen

Goedkoop gas en stroom vergelijken 2019

Goedkoop gas en stroom met overstapvergoeding

Gepubliceerd op donderdag 01 december 2016 16:17

Goedkoop gas en stroom met overstapvergoedingTijdens het vroegtijdig overstappen naar een andere gas en stroom leverancier riskeer je een boete als consument. Normaliter moet men eerst wachten tot het contract bij de huidige gas en stroomleverancier is afgelopen om de boete te omzeilen. Maar gelukkig zijn er gas en stroom leveranciers die deze boete willen vergoeden, waarvan Essent en Engie zelfs de totale boete vergoeden.

Wat is een overstapboete

Wanneer je voortijdig het contract bij je huidige gas en stroom leverancier opzegt kan je te maken krijgen met een zogenaamde overstapboete. Een overstapboete wordt opgelegd door de gas en stroom leverancier waarbij je het contract voortijdig beëindigt. De leverancier brengt deze boete in rekening omdat er sprake is van contractbreuk, de boete is vastgezet door de Autoriteit Consument & Markt (hierna: ACM) en compenseert de leverancier voor de gemiste inkomsten. In welke gevallen er sprake is van een overstapboete hangt van de voorwaarde van het afgesloten contract af.

Wanneer is er sprake van een overstapboete

Er zijn twee soorten contracten, die met een onbepaalde looptijd en contracten met een vaste looptijd. Contracten met een vaste looptijd zijn contracten die men voor een langere periode aangaat met de gas en stroom leverancier, bijvoorbeeld een contract van vijf jaar. Bij contracten met een vaste looptijd mag de huidige leverancier een boete in rekening brengen wanneer je besluit het contract vroegtijdig te beëindigen. Dit kan dus ook voorkomen wanneer je wilt overstappen naar een andere gas en stroom leverancier binnen de looptijd van je huidige contract. Een contract met een vaste looptijd wordt aan het einde altijd overgezet in een contract met onbepaalde looptijd.

Bij contracten met een onbepaalde looptijd dient er rekening te worden gehouden met een opzegtermijn van 30 dagen. Contracten met een onbepaalde looptijd mogen gratis binnen de opzegtermijn worden opgezegd. De huidige gas en stroom leverancier mag hiervoor geen extra kosten in rekening brengen.

Hoogte van de boete

De ACM stelt de maximale hoogte van de overstapboete vast. Gas en stroom leveranciers dienen zich aan de regels van de ACM te houden. De hoogte van de overstapboetes zijn als volgt:

Resterende looptijd Boete stroomcontract Boete gascontract
Korter dan 1,5 jaar € 50,- €50,-
1,5 tot 2 jaar € 75,- € 75,-
2 tot 2,5 jaar € 100,- € 100,-
Langer dan 2,5 jaar € 125,- € 125,-

Overstapboete voorkomen

Een overstapboete kan worden voorkomen door te wachten tot het contract met de huidige gas en stroom leverancier is beëindigd. Het Contract Einde Register is een databank van alle lopende gas en stroom contracten. In deze databank staan de begin en einddata van gas en stroomcontracten. Gas en stroom leveranciers die gebruik maken van deze databank kunnen vaak een naadloze overstap verzorgen omdat ze inzicht hebben in de eindtermijn van het lopende gas en stroom contract. Aangesloten partijen kunnen ook aangeven of je bij overstap een boete riskeert en hoe lang je nog moet wachten om over te kunnen stappen zonder een boete te ontvangen.

Gas en stroom leveranciers die de boete vergoeden

Indien er wordt gekozen om toch vroegtijdig over te stappen dan zijn er gelukkig een aantal gas en stroom leveranciers bereid om (een deel van) de boete de vergoeden. Omdat het voor gas en stroom leverancier op lange termijn winstgevend is om klanten aan zich te binden. In onderstaande tabel is een overzicht te zien van alle leveranciers die een overstapboete vergoeden en tot welk bedrag zij dit doen.

Overstapvergoeding Voorwaarden
€ 50,- tot maximaal € 125 per product Niet bij een maandelijks opzegbaar contract Meer informatie
Eenmalige korting, € 50,- tot maximaal € 125,- Alleen bij een meerjarig contract voor bepaalde tijd. Meer informatie
Maximaal € 350 euro Conform de boetes van het ACM met een maximum van €350 voor alle producten bij elkaar. Niet bij contracten waar geen vaste leveringskosten voor worden berekend. Meer informatie
€ 50,- tot € 125,- € 50 bij een 1 tot 2 jarig contract, € 125 bij een 3 jarig of langer contract. Je mag niet meerdere malen zijn overgestapt en moet minimaal een jaar bij Nuon blijven. Meer informatie
Geen vergoeding Meer informatie
Geen vergoeding Meer informatie
Geen vergoeding Meer informatie
Geen vergoeding Meer informatie
Geen vergoeding Meer informatie

Goedkoopste gas en stroom leverancier bij overstappen met overstapboete.

Uit bovenstaande data blijkt dat iets minder dan de helft van de in de vergelijking opgenomen gas en stroomleveranciers geen overstapvergoeding aanbieden. Iets minder dan de helft (4/9) doen dit wel. De gas en stroom leveranciers die een overstapvergoeding bieden houden zich over het algemeen aan de hoogte van de boete die door de ACM wordt bepaald. Elke leverancier stelt hier wel haar eigen voorwaarden voor op. Zo kan de hoogste van de vergoeding verschillen afhankelijk van de resterende lengte van het contract.

Engie en Essent bieden de meest ruime overstapvergoeding aan. Alleen de vorm van de vergoeding verschilt, bij Essent is dit een eenmalige korting op het nieuwe contract en bij Engie dien je de boete eerst te betalen waarna deze zal worden vergoed. Essent geeft een vergoeding bij het afsluiten van een tweejarig contract waar Engie dit ook al doet bij een contract van een jaar. Dit maakt dat Engie de goedkoopste gas en stroomleverancier is met een overstapvergoeding.

Goedkoop gas en stroom vergelijkt de volgende leveranciers