De goedkoopste prijzen
Bespaar tot € 450
14 dagen bedenktijd
Gratis overstappen

Goedkoop gas en stroom vergelijken 2019

Prijswijziging voor variabele gas en stroom in juli 2017

Gepubliceerd op donderdag 11 mei 2017 15:26

variabele gas en stroom Bij het afsluiten van een energiecontract is het mogelijk om te kiezen tussen vaste of variabele tarieven. De prijzen voor variabele energie worden twee keer per jaar bepaald, namelijk in januari en in juli. Energieleverancier Delta maakte traditiegetrouw als eerste haar nieuwe variabele gas en stroom tarieven voor juli 2017 bekend. De gas en stroom prijzen stijgen bij Delta voor een gemiddeld huishuiden met 4 euro per maand.

Bij een vast contract zijn er geen tussentijdse prijsstijgingen. De prijs voor de levering van gas en stroom vast gedurende de looptijd van het contract. Voor een vast contract met een looptijd van één jaar is Essent de goedkoopste gas en stroomleverancier.

Variabele gas- en stroomtarieven

Variabele tarieven veranderen twee keer in het jaar: op 1 januari en op 1 juli. Deze prijswijzigingen zijn sterk verbonden met de olieprijs. Het voordeel van een variabel energietarief is dat profiteert wanneer de prijs van gas en stroom daalt. Het nadeel is dat je bij een verhoging van de gas en stroomprijs meer gaat betalen. Energieleverancier Delta maakte traditiegetrouw als eerste haar nieuwe variabele gas en stroom tarieven voor juli 2017 bekend. Bij Delta stijgen de prijzen voor gemiddeld verbruik met 4 euro per maand. De overige stroomleveranciers volgen kort hierna. De verwachting is dat door het verder dichtdraaien van de gaskraan in Groningen de prijzen voor gas bij alle leveranciers zullen gaan stijgen.

Vaste gas- en stroomtarieven

Vaste tarieven staan vast gedurende de looptijd van het contract. Hierbij geldt dat de prijs op het moment van het afsluiten van het contract bepalend is voor de prijs die je daarna gaat betalen. Deze vaste prijs geld alleen voor het leveringstarief. Het voordeel van een vast energietarief is de prijsgarantie. Een nadeel is dat je geen gebruik kan maken van tussentijdse prijsdalingen.

Het onderscheid tussen vaste en variabele kosten worden alleen gemaakt in de leveringskosten van gas en stroom. De overige kosten zoals vastrecht, netwerkkosten en belasting staan niet vast.

Gezien de verwachte prijsstijging van juli 2017 kan het voordelig zijn om de energieprijs nu voor langere tijd vast te zetten. In de meeste gevallen ben je het gunstigste uit bij een vast contract met een loopduur van één jaar. Hierbij profiteer je van een actiekorting en kan je aan de einde van het jaar kijken of deze leverancier nog het goedkoopste voor je verbruik is.

In onderstaande tabel is een overzicht opgenomen van gas en stroomleverancier voor gemiddeld verbruik (3360 kWh stroom en 1430 m3 gas) met een vast jaartarief en een korting van maximaal 120 euro.

Contract Prijs per maand
1 jaar vast € 121,- Meer informatie
1 jaar vast € 124,70 Meer informatie
1 jaar vast € 132,84 Meer informatie
1 jaar vast € 136,27 Meer informatie
1 jaar vast € 140,62 Meer informatie
*Genoemde prijzen zijn inclusief kortingsacties.

Goedkoop gas en stroom vergelijkt de volgende leveranciers