De goedkoopste prijzen
Bespaar tot € 450
14 dagen bedenktijd
Gratis overstappen

Goedkoop gas en stroom vergelijken 2019

Duidelijke gas en stroom rekening vanaf 1 juli

Gepubliceerd op woensdag 21 juni 2017 14:26

ACM wil duidelijkheidIeder jaar sturen gas en stroom leveranciers aan het eind van de contract periode een eindafrekening. Deze eindafrekening is vaak onduidelijk echter komt daar per 1 juli 2017 door het ACM verandering in.

Onduidelijk wat je verbruik en kosten zijn

Gedurende een jaar verbruikt een familie ongeveer 3600 kWh aan stroom en 1450 m3 aan gas. Dit verbruik is niet hetzelfde iedere maand. Je hebt een hoger verbruik van gas in de winter dan in de zomer. Daarnaast als je gebruik maakt van een airco zal je stroomverbruik hoger zijn in de zomer. Je zou als consument duidelijk moeten zien wat je verbruikt hebt en hoe de kosten berekend zijn die op de eindafrekening staan.

Uit onderzoek van het ACM blijkt dat maar 40% van de consumenten vindt dat hij zijn gas en stroom rekening kan vergelijken met de informatie uit het aanbod en het contract. De Autoriteit Consument & Markt stelt dat de consument het recht heeft zijn gas en stroom rekening te begrijpen en te controleren. Het komt regelmatig voor dat een eindafrekening niet helemaal correct is.

Problemen uit het onderzoek

Het ACM heeft een aantal problemen in kaart gebracht die vaker voorkwamen tijdens het onderzoek. Eén van de problemen was bijvoorbeeld dat de prijzen exclusief BTW werden weergegeven terwijl de prijzen uiteraard inclusief BTW op de eindafrekening moeten staan. Daarnaast werden bij enkele consumenten de tarieven als een gemiddelde weergegeven, dit gebeurde bijvoorbeeld door het gemiddelde tarief van 1 januari 2016 en 1 juli 2016 te nemen. Een ander voorbeeld is dat onvermijdbare kosten, zoals regiotoeslagen niet in de prijs zitten terwijl dit wel moet.

Naast het ACM onderzoek zijn er ook af en toe klachten van consumenten dat gedurende het jaar de gas en stroom rekening niet inzichtelijk is. Tegenwoordig bieden leveranciers vaak een applicatie aan op de website waar je je eigen verbruik kan zien, in meerdere gevallen klopt dit niet of werkt het helemaal niet.

Leveranciers passen rekening aan

De leveranciers van gas en stroom hebben het ACM toegezegd de eindafrekening duidelijker te maken. Vanaf 1 juli 2017 zal het inzichtelijk zijn. Welke verbeteringen die de leveranciers zullen toepassen zijn onbekend en zullen gedurende de rest van het jaar duidelijk worden. Het is echter wél duidelijk dat het onderzoek van de ACM veel effect heeft gehad.

Goedkoop gas en stroom vergelijkt de volgende leveranciers