De goedkoopste prijzen
Bespaar tot € 450
14 dagen bedenktijd
Gratis overstappen

Goedkoop gas en stroom vergelijken 2019

Het beste moment om over te stappen naar een nieuwe gas en stroom leverancier

Gepubliceerd op dinsdag 30 januari 2018 14:30

Gratis overstappen van stroom en gas leverancierHet beste moment om gratis over te stappen naar een nieuwe gas en stroom leverancier is zes weken voor het einde van een lopend contract. Het is mogelijk om eerder over te stappen maar, houd dan rekening met de overstaptermijn die de nieuwe leverancier hanteert.

Gratis overstappen van gas en stroom leverancier

In de meeste gevallen is het mogelijk om gratis over te stappen naar een nieuwe leverancier voor gas en stroom. Hierbij is het van belang om te goed te kijken naar de eindtermijn van het huidige energiecontract. Ben je nog nooit overgestapt van gas en stroom leverancier dan heb je waarschijnlijk een contract voor onbepaalde tijd. Dit betekend dat het contract maandelijks opzegbaar is. Met een contract voor onbepaalde tijd is overstappen altijd gratis.

Heb je een contract met bepaalde looptijd en is het contract bijna verlopen? Dan is het mogelijk om binnen de overstaptermijn over te stappen. Het nieuwe contract gaat dan in op het moment dan het oude contract eindigt. Een contract met een bepaalde looptijd wordt aan het einde van de looptijd altijd omgezet naar een contract voor onbepaalde tijd.

Bij contracten met een vaste looptijd brengt de huidige leverancier vaak een boete in rekening brengen wanneer je besluit het contract vroegtijdig te beëindigen. De hoogte van deze boete hangt af van de resterende looptijd van het contract.

Resterende looptijd Boete stroomcontract Boete gascontract
Korter dan 1,5 jaar € 50,- €50,-
1,5 tot 2 jaar € 75,- € 75,-
2 tot 2,5 jaar € 100,- € 100,-
Langer dan 2,5 jaar € 125,- € 125,-

Een aantal gas en stroom leveranciers vergoed deze boete onder bepaalde voorwaarden. Maar in de regel ben je altijd goedkoper uit als je wacht tot het einde van je contract bij het overstappen naar een nieuwe leverancier.

Overstaptermijn bij gas en stroom leveranciers

Het overstappen naar een andere leverancier van gas en stroom duurt in de meeste gevallen vier tot zes weken. Dit is vanaf het moment dat het overstapformulier wordt ingevuld tot aan het moment dat je bent aangesloten bij de nieuwe leverancier. Bij het overstappen hoef je je huidige contract niet zelf op te zeggen, dit wordt gedaan door de nieuwe leverancier. Tijdens het overstappen blijf je gewoon aangesloten op het gas en stroomnetwerk.

Het is dus verstandig om de overstap minimaal zes weken van te voren in gang te zetten. Let er wel op dat de overgang niet te vroeg in gang wordt gezet. Gas en stroom leveranciers hanteren hiervoor een overstaptermijn. Stap je over binnen de overstaptermijn dan houdt de leverancier rekening met de einddatum van je contract. Het nieuwe contract gaat pas in als het oude contract is afgelopen. Stap je te ver van te voren over (buiten de overstaptermijn) dan zegt de nieuwe gas en stroom leverancier je huidige contract op en wordt de overstap direct in gang gezet. In dit geval brengt de oude leverancier een overstapboete in rekening.

Raadpleeg onderstaand overzicht voor de overstaptermijn per energieleverancier

overstaptermijn
240 dagen Meer informatie
180 dagen Meer informatie
180 dagen Meer informatie
180 dagen Meer informatie
90 dagen Meer informatie
90 dagen Meer informatie
88 dagen Meer informatie
80 dagen Meer informatie
75 dagen Meer informatie

Je hebt bijvoorbeeld een jaarcontract bij Nuon met als einddatum 30 augustus en je wilt overstappen naar Oxxio. Het is dan op zijn vroegst mogelijk om op 4 juni over te stappen. Oxxio hanteert namelijk een overstaptermijn van 88 dagen. Stap je in het bovenstaande voorbeeld over voor 4 juni dan neemt Oxxio de aanvraag direct in behandeling zonder te wachten op de einddatum van het lopende contract bij Nuon.

Het beste overstapmoment

Het beste moment om kosteloos over te stappen is zes weken voor het einde van het contract. Zie je tussentijds een aanbieding bij een energieleverancier waar je gebruik van wilt maken dan bestaat de mogelijkheid om eerder over te stappen. Houd hierbij rekening met de overstaptermijn die de nieuwe gas en stroom leverancier hanteert. Stap je over binnen de overstaptermijn dan gaat het nieuwe contract inclusief de aanbieding in op het moment dat het oude contract verloopt.

Goedkoop gas en stroom vergelijkt de volgende leveranciers