De goedkoopste prijzen
Bespaar tot € 450
14 dagen bedenktijd
Gratis overstappen

Goedkoop gas en stroom vergelijken 2019

Inzicht in de opbouw van de gas en stroomrekening

Gepubliceerd op dinsdag 13 februari 2018 09:50

Opbouw van de gas en stroom rekeningDe Autoriteit Consument & Markt (hierna: ACM) verplichtte gas en stroom leveranciers per 1 juli 2017 aanpassingen aan de energierekening door te voeren zodat consumenten de rekening makkelijker kunnen begrijpen. De ACM besloot hiertoe omdat er veel klachten binnen kwamen over de onduidelijkheid over de gas en stroom rekening. Globaal genomen is deze rekening opgebouwd uit de volgende drie onderdelen: de leveringskosten, overheidsheffingen en de netbeheerkosten.

Leveringskosten en vastrecht

Leveringskosten zijn de kosten die aan de energieleverancier worden betaald voor de levering van gas en stroom. Deze kosten worden berekend per één verbruikte kWh voor stroom en één verbruikte m³ voor gas. De gemiddelde prijs voor een kWh stroom is in 2018 € 0,20035 en voor een m³ gas is dit gemiddeld € 0,65000

Vastrecht bestaat enerzijds uit administratieve kosten voor de verwerking van je gegevens en het klantcontact. Anderzijds bestaat vastrecht uit de huur die je betaald voor het gebruik van het energienet. De gas en stroom leverancier huurt het netwerk van een netbeheerder deze beheerder verschilt per regio. Raadpleeg onderstaande kaart voor een overzicht van alle netbeheerders per regio. Tegenwoordig wordt vastrecht ook wel eens vaste leveringskosten genoemd. Samen met de leveringskosten zijn dit de twee factoren waar een gas en stroom leverancier deels zelf de prijs van kan bepalen.

Overzicht netbeheerders

Overheidsheffingen en belastingen

Energieverbruik is belastend voor het milieu daarom heft de overheid energiebelasting over het verbruik. De energiebelasting wordt in rekening gebracht door de gas en stroom leverancier en wordt daarna overgedragen aan de overheid. De hoogte van de energiebelasting bedraagt 21% over de leverkosten, vastrechtkosten en transportkosten. Daarnaast betaalt iedereen sinds 1 januari 2013 een heffing ‘opslag duurzame energie’. Deze belasting is ingevoerd om de investering in duurzame energie te stimuleren. De hoogte van de ODE bedraagt in 2018 € 0,0285 per m³ aan gas en € 0,0132 per kWh stroom.

Netbeheerkosten

Alle gas en stroom netwerken in Nederland worden beheerd door een netbeheerder (zie bovenstaande afbeelding). De netbeheerder is verantwoordelijk voor het verhuren van de gas- en elektriciteitsmeter. Daarnaast regelt de netbeheerder ook het transport van gas en stroom over het netwerk. De ACM stelt ieder jaar vast hoeveel netbeheerders in rekening mogen brengen voor de transport van gas en stroom.

Het totale kostenplaatje voor gemiddeld verbruik € 1606,- op jaarbasis (3600 kWh aan stroom en 1430 M³ aan gas) ziet er als volgt uit:


Gas en stroom leverancier met de laagste leveringskosten

Overheidsheffingen, belastingen en netbeheerkosten worden niet direct door de gas en stroom leverancier bepaalt. Deze kosten staan vast en worden door de overheid en de ACM vastgesteld. De gas en stroomleverancier heeft wel direct invloed op de hoogte van de leveringskosten en vastrechtkosten. Waarbij de leveringskosten het meeste invloed heeft op welke gas en stroom leverancier de goedkoopste is. Raadpleeg onderstaand overzicht voor een top 3 van gas en stroom leveranciers met de laagste leveringskosten.

Stroomtarief Gastarief Gecombineerd tarief (stroom + gas)
€ 0,19952 € 0,65109 € 0,85061 Meer informatie
€ 0,19800 € 0,65825 € 0,85625 Meer informatie
€ 0,19920 € 0,66263 € 0,86183 Meer informatie

Momenteel heeft Energiedirect de laagste leveringskosten. Leveringskosten kunnen van dag tot dag verschillen. Het meest actuele overzicht is op te vragen door goedkoop gas en stroom te vergelijken

Goedkoop gas en stroom vergelijkt de volgende leveranciers