De goedkoopste prijzen
Bespaar tot € 450
14 dagen bedenktijd
Gratis overstappen

Goedkoop gas en stroom vergelijken 2019

Goedkoopste stroom is duurzaam

Gepubliceerd op dinsdag 01 april 2014 22:22

Goedkoopste gas en stroom leverancierBij een aantal leveranciers ben je voor groene stroom goedkoper uit dan voor grijze stroom bij hun concurrenten. Dit is natuurlijk goed nieuws! Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Ook kiezen voor de beste kwaliteit én de laagste prijs? Maar hoe weet ik of groene stroom ook echt duurzaam is? Want je wilt natuurlijk altijd de goedkoopste.

Hoezo is duurzaam soms het goedkoopste?

Voor de stroomproducenten is het meestal duurder om groene stroom te maken. Hoe kan het dat groene stroom in sommige gevallen dan toch goedkoper is? Dat komt omdat de overheid subsidies geeft aan bedrijven die groene stroom maken. En doordat energieleveranciers hun prijzen laag houden om zoveel mogelijk klanten te krijgen. Dat zegt Consuwijzer, het adviesorgaan van de overheid. Bovendien is groene stroom die uit het buitenland geïmporteerd wordt, vooral van goedkope waterkrachtcentrales in Scandinavië.

Hoe weet ik hoe duurzaam mijn stroom is?

De meeste leveranciers verkopen verschillende soorten stroom: grijs, groen of een 'beetje groen'. Het verschil zit in de opwekking van de stroom. De stroom is uit duurzame of niet-duurzame bronnen afkomstig en komt uit Nederland of uit het buitenland. Maar hoe weet je nou of stroom uit duurzame of niet-duurzame bronnen afkomstig is? Ieder jaar moet uw energieleverancier u vertellen hoe de elektriciteit is gemaakt die u gekregen hebt. Dit doet hij met een 'stroometiket' die hij meestuurt met de jaarafrekening. Hierop staat hoeveel procent van de elektriciteit opgewekt is uit kolen, aardgas, kernenergie en hernieuwbare bronnen, zoals zon, wind en biomassa, en welk percentage onbekend is. Het stroometiket geeft dus aan of de aangeboden groene stroom ook echt op een duurzame manier is opgewekt. De Autoriteit Consument & Markt houdt toezicht op de naleving van de regels voor stroometikettering.

>De goedkoopste

Goedkoop gas en stroom vergelijkt de volgende leveranciers