De goedkoopste prijzen
Bespaar tot € 450
14 dagen bedenktijd
Gratis overstappen

Goedkoop gas en stroom vergelijken 2019

Dubbel of enkel stroomtarief goedkoper?

Gepubliceerd op donderdag 28 mei 2015 15:15

Dubbel of enkel tarief goedkoperEen dubbel tarief is niet voor ieder huishouden voordelig. Voor consumenten die veel stroom verbruiken na 23:00 is een dubbel stroomtarief goedkoper.

Het goedkoopste stroom tarief

Een dubbel tarief is goedkoper wanneer je meer dan 50% van je stroom verbruikt gedurende het nachttarief. Over het algemeen geldt het nachttarief vanaf 23:00 s'avonds tot 07:00 s'ochtends. Door je wasmachine, droger en vaatwasser in de avond te laten draaien zal je al een stuk meer stroom verbruiken gedurende de nacht. Oxxio heeft momenteel de goedkoopste dubbeltarieven beschikbaar. Door het lage dubbel stroomtarief van Oxxio hoef je maar 39% van het stroom na 23:00 te gebruiken. Door de komst van slimme meters en applicaties van de gas en stroom leverancier zelf kan je precies zien wat je verbruikt gedurende de dag en s'nachts.

Verschil tussen enkeltarief en dubbeltarief

Tijdens het overstappen naar een nieuwe gas of stroom leverancier heb je de keuze om tussen een enkel tarief of een dubbel tarief. Niet iedereen weet daadwerkelijk het verschil tussen een enkel tarief of een dubbel tarief. Bij dubbel tarief verschilt het tarief op basis van de tijd van de dag. Gedurende de dag, zal het tarief hoger zijn dan gedurende nacht. Het nacht stroomtarief is vaak aanzienlijk goedkoper.

Goedkoopste tarief

Oxxio heeft op dit moment het goedkoopste nacht stroom tarief. Bij deze stroom leverancier is het nacht stroom levertarief 0,0001 cent per kWh. Dit tarief is exclusief belasting en transportkosten. Het totaal komt dan op 0,14920 per kWh, in vergelijking met het reguliere enkel stroom tarief van Oxxio is dit 0,06643 goedkoper.

Het verschilt per netbeheerder wanneer het goedkope stroom tarief in gaat. Over het algemeen gelden de volgende tijden: maandag tot en met vrijdag van 23:00 uur tot 7:00 uur. In Brabant en Limburg geldt het daltarief van 21:00 tot 7:00 en in het weekend van vrijdag 23:00 uur tot maandag 7:00 uur. Tevens geldt het nachttarief op verschillende feestdagen.

Wanneer is het dubbel stroom tarief goedkoper

Over het algemeen is een enkel stroomtarief goedkoper tenzij je meer dan 40% van je stroom verbruikt wanneer het nachttarief geldt. Bij een gemiddeld verbruik van 3500 kWh per jaar moet je minimaal 1363 kWh per jaar verbruiken na 23:00 s'avonds en voor 7:00 in de ochtend. Dit is berekend door middel van het nachttarief van Oxxio. 1363 kWh is 39% van het totaal verbruik in een jaar. Bij andere gas en stroom leveranciers moet je iets meer dan 50% van je stroom gedurende het nachttarief gebruiken. Als je minder dan 39% van het stroom verbruik na 23:00 verbruikt is de Nederlandse Energiemaatschappij de goedkoopste stroom leverancier. Bij deze gas en stroom leverancier heb je zeer lage tarieven.

Goedkoop gas en stroom vergelijkt de volgende leveranciers