Goedkoop stroom en gas met slimme thermostaten

Gepubliceerd op dinsdag 20 januari 2015 10:40

Goedkoop stroom en gas door slimme thermostaatApparaten worden steeds slimmer, thermostaten helpen consumenten nu aan een goedkope stroom en gas rekening. De Nest van Essent is de beste slimme thermostaat.

De beste slimme thermostaat van 2015

De beste slimme thermostaat is van Essent. Deze thermostaat heeft de meeste functies en werkt ook als gekozen is voor een andere goedkope stroom en gas leverancier. Hierdoor is de Nest de beste slimme meter van 2015.

Een slimme thermostaat

Tegenwoordig worden veel apparaten in het dagelijks leven "slim". Zo zijn smartwatches (slimme horloges) in de opmars in populariteit. Deze smartwatches kan je koppelen aan de mobiele telefoon om zo alle informatie op je smartwatch te ontvangen.

Ook in de stroom en gas wereld worden er apparaten ontwikkeld die slim zijn. De thermostaten in het huishouden zijn een perfect voorbeeld daarvan. Er is momenteel geen regel wat bepaald dat een apparaat slim is of niet.

Als een apparaat, in dit geval een thermostaat, informatie kan ontvangen; verwerken en daaruit weer keuzes te geven is dit apparaat slim. De thermostaat verwerkt dus informatie uit meerdere bronnen.

Verschillende thermostaten

Er zijn verschillende stroom en gasleveranciers die slimme thermostaten aanbieden. De stroom en gas leveranciers Eneco, Essent, Eon en de Nederlandse Energiemaatschappij bieden een slimme thermostaat aan.

Naam thermostaat Voor wie?
Nest Iedereen
Anna Iedereen
Toon Alleen klanten van Eneco
EnergieAssistent Alleen klanten van Eon

Goedkoop stroom en gas door slimme thermostaat

In vergelijking met de analoge thermostaten zijn de slimme thermostaten een grote stap richting een goedkope stroom en gas rekening. Een analoge thermostaat was enkel gereedschap om de temperatuur af te lezen en de verwarming hoger of lager te zetten.

Sinds de komst van digitale thermostaten is het mogelijk een schema in te stellen, zo kon de verwarming automatisch uit worden gezet op bepaalde tijden. Met de slimme thermostaten kan echter veel meer gedaan worden.

Met een slimme thermostaat kan worden gedetecteerd of de consument thuis is, door de bewegings sensor die in het apparaat zit kan dit worden gedetecteerd. Daarnaast kunnen enkele detecteren hoeveel stroom verschillende apparaten verbruiken in het huishouden. Met deze informatie kan de consument dus een goedkope stroom en gas rekening krijgen.

Vergelijken van slimme thermostaten

Om te bepalen welke slimme thermostaat het beste is, is het belangrijk een vergelijking te maken tussen de verschillende thermostaten.

Nest Anna Toon EnergieAssistent
Leverancier Essent Nederlandse Energiemaatschappij Eneco Eon
Leert van gedrag gebruiker
Werkt met stadsverwarming
Werkt met zonnepanelen
Gas verbruik
Stroomverbruik individuele apparaten
Totaal verbruik

Het is duidelijk dat de Nest van Essent de beste slimme thermostaat is. Het totaal overzicht van je verbruik is te zien via de app van Nest bij de andere slimme meters is dat op de thermostaat te zien. Naast het verbruik kan je zien hoeveel je bespaard hebt deze maand en waar je meer aandacht aan kan besteden. Deze thermostaat werkt niet op een modulaire ketel. Bij een modulaire ketel is Toon de beste slimme thermostaat.

De slimme thermostaat Anna heeft een sensor waarmee gedetecteerd kan worden of er mensen in het huis zijn, als iedereen weg is gaat de verwarming automatisch lager of uit.