Goedkoop gas en stroom na het verhuizen

Gepubliceerd op donderdag 07 mei 2015 10:10

Overstappen naar goedkoop gas en stroom abonnementTijdens een verhuizing moet er veel geregeld worden. Dit is dan ook een goed moment om een nieuwe gas en stroom leverancier te kiezen. Een aantal gas en stroom leveranciers vergoeden eventuele opzeg boetes.

Overstappen tijdens een verhuizing

Tijdens een verhuizing moet je veel regelen. Een deel van de gas en stroom leveranciers in Nederland vergoeden eventuele overstap boetes. Hierdoor door is het makkelijk tijdens je verhuizing over te stappen naar een andere gas en stroom leverancier. Een gas en stroom contract is persoonsgebonden en niet aan het adres. Je moet dus het gas en stroom contract mee nemen naar je nieuwe adres.

Gas en stroom contracten zijn persoonsgebonden

Een gas en stroom contract is persoonsgebonden en niet aan het adres. Tijdens een verhuizing ben je dus verplicht het gas en stroom contract mee te nemen. Het is belangrijk te realiseren dat je gas tarieven waarschijnlijk zullen veranderen als je naar een andere provincie verhuist. Dit komt doordat het transport tarief verschilt per regio. Hoe verder u van de centrale af woont hoe duurder het gastarief wordt.

Opzegvergoeding bij te vroeg overstappen

Als je verhuist naar een huurwoning kan je meestal het gas en stroom contract niet mee nemen. Je moet hierdoor het contract opzeggen. Als je een vastcontract hebt afgesloten kan er een boete worden opgelegd gebaseerd op de resterende tijd van je contract. Het ACM heeft richtlijnen opgestelt voor gas en stroom leveranciers zodat de boetes niet oplopen tot enkele duizenden euro's.

De opzegvergoeding kan op drie manieren worden verrekent:

1. De opzegvergoeding is maximaal 15% van wat je verbruikt zou hebben als je klant was gebleven.

2. De opzegvergoeding is het verschil tussen:
- de marktprijs van het contract toen je overstapte en
- de verwachte opbrengst van het contract als je klant was gebleven, plus een vergoeding van administratiekosten van maximaal € 50,-.

3. De opzegvergoeding is maximaal € 100,- voor elk jaar dat u eerder opzegt.

In je gas en stroom contract staat beschreven welke opzegvergoeding je moet betalen bij het eerder overstappen. Over het algemeen willen de gas en stroom leveranciers een vaste vergoeding. Deze is als volgt:

Resterende tijd Gas of stroom Gas en stroom
Korter dan 1,5 jaar € 50,- € 100,-
1,5 - 2 jaar € 75,- € 150,-
2 - 2,5 jaar € 100,- € 200,-
langer dan 2,5 jaar € 125,- € 250,-

Door de hevige concurrentie op de gas en stroom markt zijn er leveranciers die de opzegvergoeding voor jou vergoeden. Hierdoor kan je zonder extra kosten een goedkoper gas en stroom contract afsluiten. Hieronder is een overzicht welke gas en stroom leveranciers de boete overnemen.

Maximale vergoeding Voorwaarden nieuw contract
€ 250,- Niet bij een één jarig of onbepaalde tijd contract
€ 125,- Niet bij een één jarig of onbepaalde tijd contract
Geen N.v.t.
Enkel in speciale gevallen Neem contact op met Energie Direct
€ 125,- Minimaal een 1 jaar contract
Geen N.v.t.
€ 350,- Minimaal een 1 jaar contract

Je moet zelf aangeven dat je gebruik wil maken van de opzegvergoeding. Gas en stroom leveranciers zullen niet automatisch zelf de vergoeding naar jou overmaken. Het is verstandig hier goed op te letten tijdens het overstappen.

Goedkoop gas en stroom na het overstappen

Een verhuizing is een goed moment om te kijken of er goedkopere gas en stroom aanbiedingen beschikbaar zijn. Sinds 1 januari 2015 hebben alle huizen in Nederland een energielabel toegestuurd. Dit is een goede indicatie hoe geïsoleerd het huis is. Als je van een slecht geïsoleerd huis verhuist naar een goed geïsoleerd huis zal je veel besparen op de gas en stroom kosten.